Otel işletmelerinde Covid-19 salgınının etkilerinin değerlendirilmesi: Bursa'daki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri üzerine bir araştırma
Before and after Covid-19 crisis in hotel businesses: A research about 4 and 5 stars hotels in Bursa
  1. Tez No: 779522
  2. Yazar: AYŞE SEDEF POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER MESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz yönetimi, Covid-19, Bursa, Otel, Turizm, Crisis, Crisis management, Covid-19, Bursa, Hotel, Tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
2019 yılının Aralık ayından itibaren Dünya'nın gündeminde yer almakta olan Covid-19 salgını büyük bir kriz haline gelmiştir. Yaşanan bu kriz sürecinin uzunluğu da her sektörü olduğu gibi hizmet sektörünü de doğrudan etkilemiştir. Salgının işletmelere olumsuz etkileri yadsınamayacak bir gerçektir. Bu mücadelenin içerisinde yer alan işletmeler kendi bünyelerinde önlemler almış ve kriz yönetim sürecini işletmelerine uyarlamışlardır. Turizm işletmeleri için sancılı geçen bu süreçte planlanan kriz yönetim süreci yatak ve oda kapasitesi, personel sayısı, yıldız sayısı, işletme büyüklüğü, müşteri profili gibi faktörlere bağımlı olarak değişiklik göstermektedir. Salgın sürecinde birçok işletme krizi olumlu bir şekilde yönetemeyerek çöküş dönemine girmiştir. Bu sebeple işletmelerin kriz dönemlerinde stratejik planlamaların ve öngörülen hedeflerine ulaşması zorlu bir süreç olmuştur. Kriz sürecini fırsata çevirebilen işletmeler ayakta kalmayı başarmıştır. Çalışmada tüm dünyada büyük bir kriz haline gelen Covid-19 salgını ve bu salgının Bursa ili üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Ülkemizde önemli turizm destinasyonlarından birisi konumunda olan Bursa ilinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Bursa Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda Bursa ilinde toplamda 38 adet 4 ve 5 yıldıza sahip otel işletmesi olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında evrenin tümüne ulaşım sağlanmış ve görüşme talebinde bulunulmuştur. Araştırmaya katılım sağlamayı kabul eden tüm otel işletmeleri ile görüşme sağlanmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden otel işletmelerinin sayısı 21'dir. Araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiş olup, araştırmada konu hakkında detaylı bilgiye ulaşılması ve tüm kriz sürecinin değerlendirilebilmesi gerekçesiyle 11 adet sorudan oluşan bir görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma 21 yönetici ile görüşme gerçekleştirilerek tamamlanmıştır. Bununla beraber gelecekte Covid-19 salgını sürecinde ve sonrasında yapılacak olan çalışmalara kaynak olma niteliğini taşımaktadır. Araştırma sonucunda Bursa ilinin Covid-19 salgın krizinden hem otel işletmeleri açısından hem de bölge turizmi açısından olumsuz etkilendiği sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra Covid-19 salgın krizinin bazı dönemlerde turizm hareketliliğini yok denilebilecek kadar düşürdüğünü ve bu süreci düzeltmenin zaman alacağı kanısına varılmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda yaşanan bu krizin bireylerin hayatını ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan da olumsuz şekilde etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic, which has been on the world's topic since December 2019, has become a major crisis. The length of this crisis process has directly affected the service sector as well as every sector. The negative effects of the epidemic on businesses are an undeniable fact. The enterprises involved in this struggle have taken measures within their own structure and adapted the crisis management process to their enterprises. During this painful period of enterprises, the crisis management process planned varies depending on factors such as bed and room capacity, number of staff, number of stars, business size, customer profile. During the epidemic process, many enterprises have entered a period of collapse by failing to manage the crisis in a positive way. For this reason, it have been that it is a difficult process for enterprises to achieve strategic planning and projected goals during crisis periods. Enterprises that can turn the crisis process into an opportunity have managed to stay afloat. In the study, the Covid-19 epidemic, which has become a major crisis all over the world, and the effect of this epidemic on Bursa province are investigated. 4 and 5 star hotel businesses in Bursa, which is one of the important tourism destinations in our country, constitute the universe of the research. In line with the information received from Bursa Culture and Tourism Directorate, it has been learned that there are 38 hotels with 4 and 5 stars in total in Bursa. Within the scope of the research, access to the entire universe was provided and an interview was requested. All hotel businesses that agreed to participate in the research were interviewed. The number of hotel businesses that accepted to participate in the research is 21. Interview method, one of the qualitative data collection methods, was used in the research. The interviews were conducted with semi-structured interview technique and an interview form consisting of 11 questions was used in the research on the grounds of reaching detailed information about the subject and evaluating the entire crisis process. The research was completed by interviewing 21 managers. However, it has the quality of being a resource for the studies to be carried out during and after the Covid-19 pandemic in the future. As a result of the research, it has been concluded that Bursa province has been negatively affected by the Covid-19 crisis both in terms of accommodation businesses and in terms of regional tourism. In addition, it has been concluded that the Covid-19 crisis has reduced tourism mobility to such an extent that it can be said to disappear in some periods and it will take time to correct this process. According to the information obtained, it has been observed that this crisis has negatively affected the lives of individuals from an economic, social and psychological point of view.