Liman kentlerinin kimlik ve kavranabilirlik açılarından değerlendirilmesi: Giresun ve Hamburg limanları
The evaluation of port cities in terms of identity and comprehension: Giresun and Hamburg ports
  1. Tez No: 779560
  2. Yazar: ŞUARA GEDÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLFERAH ÇORAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Kimlik, Kavranabilirlik, Giresun Liman Kenti, Hafencity Projesi, Mekânsal Dönüşüm, Urban identity, comprehensibility, Port City of Giresun, Hafencity Project, Spatial transformation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışması ile Giresun Limanını kent kimliğini vurgulayan bir öğe olarak korumak ve günümüze kazandırmak için hangi önerilerin geliştirilmesi gerektiği irdelenmektedir. Bu önerilerin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için öncelikle kimlik kavramı geniş bir kuramsal çerçevede incelenmiştir. Kentleşme sürecinde meydana gelen kimlik sorunları, çalışma amacı doğrultusunda liman kentleri özelinde irdelenmiştir. Liman bölgelerindeki fiziksel ve sosyal değişimin, limanın kentten ve kentliden koparak uzaklaşmasına sebep olduğu görülmüştür. Kopan kent-liman ilişkisini yeniden kurabilmek amacıyla gerçekleştirilen dönüşüm projelerinden başarılı bir örnek olan Hafencity projesinin tasarım yaklaşımları incelenmiştir. Çalışma ve araştırma alanları olan Giresun ve Hafencity'nin mevcut durumları mekân dizimi yöntemiyle, Depthmap isimli yazılım programı aracılığıyla analiz edilerek karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçlarına bağlı yapılan değerlendirmeler sonucunda; Giresun örneğinde olduğu gibi, liman-kent ilişkisinin zayıfladığı kentlerde yenileme çalışmaları yapılırken; korumacı bir yaklaşım benimsenmesi, planlamaya bölgesel değil bütüncül olarak yaklaşılması, planlama çalışmaları sürecinde bölgenin kavranabilirlik açılarından değerlendirilmesi, yenileme çalışmalarına farklı meslek gruplarının katılımının sağlanması, esnek bir planlama yapılması ve turizmin canlandırılarak bölgenin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiği çıkarımlarına ulaşılmıştır. Yenileme çalışmalarının başarılı olması için ise kentin kimliği ve kimlik öğelerinin esas alınması ve özellikle yenilenecek bölge için yapılacak“kavranabilirlik analizlerinin”değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this thesis study, it is examined which proposals should be developed to protect the Port of Giresun as an element that emphasizes the identity of the city and to bring it to the present day. In order to determine these proposals correctly, the concept of identity is first examined in a broad theoretical framework. The identity problems that occurred during the urbanization process were examined in port cities in line with the purpose of the study. The physical and social change in the port areas has been seen to cause the port to break away from the city and the city. The design approaches of the Hafencity project, which is a successful example of the transformation projects carried out in order to restore the broken city-port relationship, were examined. The current situations of Giresun and Hafencity, the fields of study and research, were analyzed and compared with the space sequence method through the software program called Depthmap. As a result of the evaluations made based on the results of the analysis; as in the case of Giresun, while renovation works are carried out in cities where the port-city relationship is weakened; it was concluded that a protectionist approach should be adopted, that planning should be approached as a whole rather than a regional approach, that the region should be evaluated in terms of comprehensibility in the planning process, that different occupational groups should be involved in the renovation works, that flexible planning should be done and that the sustainability of the region should be ensured by stimulating tourism. In order for the renovation works to be successful, it was concluded that the identity and identity elements of the city should be taken as a basis and that“comprehensibility analyses”should be made especially for the region to be renewed should be evaluated.