Serebral palsili hastalarda süreli kalk yürü ve 30 saniye otur kalk testlerinin fonksiyonel kapasiteyi değerlendirmedeki yerinin araştırılması
Investigation of the role of timed up and go and 30 second sit to stand tests in evaluating functional capacity in patients with cerebral palsy
- Tez No: 779668
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZALEVLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Altı dakika yürüme, Fonksiyonel kapasite, Serebral palsi, Süreli Kalk Yürü, 30 saniye otur-kalk, six-minute walk, functional capacity, cerebral palsy, timed up-go, 30 sec timed sit to stand
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Serebral Palsi (SP), doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemlerde çeşitli nedenlerle beynin farklı bölgelerinin etkilenmesi ile ortaya çıkan, çocukluk çağında en sık görülen engel nedenlerinden biridir. Kas-iskelet sistemine ek olarak, SP'de fonksiyonel kapasite de etkilenir. 6 dakika yürüme testi (6DYT), SP'li hastalarda fonksiyonel kapasite değerlendirme testi olarak sıklıkla kullanılır. Ancak hasta için zor olması ve testin 6 dakika sürüyor olması yorgunluk ve uyum sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple fonksiyonel kapasiteyi objektif olarak değerlendirmek ve kolay uygulanabilirliğini sağlamak için daha fazla değerlendirme testine ihtiyaç vardır. Çalışmamızın amacı, serebral palsili hastalarda fonksiyonel kapasitenin değerlendirilmesinde süreli kalk yürü testi (SKYT) ve 30 saniye otur-kalk testinin (SOKT) rolünü araştırmaktır. Bu çalışmaya yaşları 5 ile 13 arasında değişen SP'li 16 hasta dahil edildi. Hastalara 6DYT, SKYT ve SOKT uygulanarak test öncesi ve sonrası parametreleri incelenmiştir. 6DYT mesafesi ile SKYT test süresi (r= -0.596, p=0.015) ve 6DYT mesafesi ile SOKT tekrar sayısı (r=0.613, p=0.012) arasında anlamlı derecede güçlü korelasyonlar vardı. Ayrıca 6DYT ile SKYT arasında (kalp hızı için r=0,640, p=0,008; nefes darlığı için r=0,512, p=0,043; yorgunluk için r=0,835, p=0,001) ve 6DYT ve SOKT testi arasında (kalp hızı için r= 0,628, p= 0,009; nefes darlığı için r=0,549, p=0,028; yorgunluk için r=0,737, p=0,001) test öncesi ve sonrası değişim olan parametreler açısından anlamlı derecede yüksek korelasyonlar olduğu görüldü. Sonuç olarak SP'de fonksiyonel kapasiteyi doğru ve hızlı bir şekilde değerlendirmek için çeşitli alternatif testlere ihtiyaç vardır. SP'li hastalarda 6DYT'ye alternatif olarak klinikte fonksiyonel kapasiteyi değerlendirmek için SKYT ve SOKT testleri kullanılabilir. Gelecekte geçerlik ve güvenirliği ölçen daha yüksek katılımlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Cerebral Palsy (CP) is one of the most common causes of disability in childhood, which occurs with the involvement of different parts of the brain for various reasons in the prenatal, neonatal and postnatal periods. In addition to the musculoskeletal system, functional capacity is also being affected in CP. The 6 minute walk test (6MWT) is frequently used as a functional capacity assessment test in patients with CP. However, more evaluation tests are needed to objectively evaluate functional capacity and ensure easy applicability, as it is difficult for the patient. 6MWT test takes 6 minutes and thus may cause fatigue and adaptation problems. The aim of this study is to investigate the role of timed up-and-go (TUG) and 30-second sit-to-stand (30-sec STS) tests in evaluating functional capacity in patients with cerebral palsy. Sixteen patients with CP, aged between 5 and 13 years, were included in this study. 6MWT, TUG and 30-sec STS were applied to the patients. The pre/post-tests parameters were examined. There were significantly strong corelatins between 6MWT distance and TUG test tim (r= -0.596, p=0.015), and 6MWT distance and 30-sec STS repetitions (r=0.613, p=0.012). In addition, there were significantly high correlations between 6MWT and TUG (for heart rate r=0.640, p=0.008; for dyspnea r=0.512, p=0.043; for fatigue r=0.835, p=0.001), and 6MWT and 30 sec STS test (for heart rate r= 0.628, p= 0.009; for dyspnea r=0.549, p=0.028; for fatigue r=0.737, p=0.001) in terms of posttest-pretest changes. Various alternative tests are needed to accurately and quickly assess functional capacity in CP. TUG and 30-sec STS tests can be used to evaluate functional capacity in the clinic as an alternative to 6MWT in patients with CP. We think that there is a need for studies with higher participation that measure validity and reliability in the future.