İlk kez sezaryen deneyimleyen kadınların ağrı inancı ile sezaryen sonrası ağrı ve emzirme öz yeterliliği arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Deciphering the relationship between the pain belief of women WHO have experienced cesarean section for the first time and pain after cesarean section and breastfeeding self-efficacy
- Tez No: 779667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anne, Emzirme, Gebe, Özyeterlilik, Sezaryen, Breastfeeding, Cesarean section, Mother, Pain, Pregnant, Self-efficacy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırma ilk kez sezaryen deneyimleyen kadınların ağrı inancı ile sezaryen sonrası ağrı ve emzirme öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma hiç cerrahi operasyon geçirmemiş ve ilk kez sezaryen olan 144 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler tanıtıcı bilgi formu, ağrı inançları ölçeği, visüel analog skala ve emzirme öz yeterliliği ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmada frekans, yüzde, pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, LSD Post Hoc testi ve bağımsız örneklemler için t testi kullanılmıştır. Gerekli etik izinler alınmış ve etik ilkelere uygun olarak yürütülmüştür. Hastaların AİÖ organik inanç puanı (3.06±0.61), AİÖ psikolojik inanç puanından (1.87±0.83) yüksek olup ağrı inançları organik bir nedene dayandırılmıştır. Geliri giderine denk olan ve tekrarlı gebeliği olanların ağrı inancı psikolojik bir kaynaktan; kronik hastalığı olmayan ve emzirme eğitimini hemşire dışı kaynaklar aracılığı ile alanların ağrı inancı organik bir kaynaktan köken almaktadır. Ağrısı olduğunda ilk olarak ağrı kesici ilaç kullananların ve 35-36. gebelik haftasında olanların sezaryen sonrası ağrı düzeyleri daha yüksektir. VAS, AİÖ ve EÖY ölçek puanları arasında pearson korelasyon analizi uygulanmış ve ölçekler arasında ilişki olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak kadınların sezaryen sonrası ağrısı orta-şiddetli (6.75 ± 1.71), emzirme öz yeterlilik düzeyleri (57.88±4.86) yüksek ve yeterli olup ağrı inançları organik kaynaklıdır. Hastaların ağrı inançları ile sezaryen sonrası ağrı ve emzirme öz yeterlilik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Hastaların ağrı özellikleri ve ağrı inançları belirlenerek bu bilgilerin sağlık profesyonelleri tarafından kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to determine the relationship between pain belief of women who experienced cesarean section for the first time and their post-cesarean pain and breastfeeding self-efficacy levels. The study was conducted with 144 patients who had not undergone any surgical operation and had their first cesarean section. Data were collected with an introductory information form, pain beliefs scale, visual analog scale, and breastfeeding self-efficacy scale. Frequency, percentage, Pearson product moment correlation analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, LSD Post Hoc test and t test for independent samples were used in the study. Required ethical permissions were obtained and it was carried out in accordance with ethical principles. The patients' AIO organic belief score (3.06±0.61) was higher than their AIO psychological belief score (1.87±0.83), and their pain beliefs were based on an organic reason. Pain belief of those whose income is equal to their expenses and who have recurrent pregnancy comes from a psychological source; The belief in pain originates from an organic source, who do not have a chronic disease and who receive breastfeeding education through non-nursing sources. Those who use painkillers first when they have pain and 35-36. Post-cesarean section pain levels are higher in those who are in their gestational week. Pearson correlation analysis was applied between the VAS, AIO and EÖY scale scores and it was determined that there was no correlation between the scales. As a result, women's post-cesarean section pain was moderate-severe (6.75 ± 1.71), breastfeeding self-efficacy levels were high and sufficient (57.88±4.86), and their pain beliefs were of organic origin. There is no significant relationship between patients' pain beliefs and post-cesarean pain and breastfeeding self-efficacy levels. It is recommended that this information be used by health professionals by determining the pain characteristics and pain beliefs of the patients.