Virüs aracılı gen susturma (VIGS) yöntemiyle haşhaş süspansiyon kültüründe alkaloid üretiminin modifikasyonu
Modification of alcaloide production in opium poppy suspension culture by virus induced gene silencing (VIGS) method
  1. Tez No: 779807
  2. Yazar: DENİZ ECE ŞALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA ERİŞEN, DR. DENİZ KÖM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Biology, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Papaver somniferum, VIGS, morfin biyosentezi, morfin, metabolik mühendisliği, Papaver somniferum, VIGS, morphine biosynthesis, morphine, metabolic engineering
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Papaveraceae familyasına ait bir tür olan Papaver somniferum L. (afyon haşhaşı) kapsül kabukları yüksek oranda noskapin, buprenorfin, morfin, papaverin, tebain ve kodein gibi tıbbi açıdan değerli alkaloidler içerir. Ağrı kesici, spazm giderici ve öksürük baskılayıcı etkileri olan bu maddeler yarı sentetik ilaçların üretimi için önemli bir ticari hammaddedir. Bu alkoloidlerin kimyasal sentezi olmadığından sadece bitkisel kaynaklardan elde edilebilmektedir. Belli bir alkaloidin bitkideki miktarını artırabilmek ancak klasik ve biyoteknolojik ıslah yöntemleri ile mümkün olabilmektedir. Virüs aracılı gen susturma (VIGS), bitkilerde hem viral hem de hücresel mRNA'ları hedef alan, nükleotit dizisine özgü transkripsiyon sonrası gen susturma (PTGS) mekanizmasıdır. Yakın zamanlarda, spesifik alkaloid sentaz genlerinin fonksiyonunu araştırmak, ilgili genlerin transkript seviyelerini değiştirmek için etkili bir araç olarak gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında, VIGS tekniği kullanılarak morfin biyosentezinde görevli CODM, T6ODM, DIOX2 genlerinin susturulmasına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Hedeflenen gene özel tasarlanmış primerlerler ile oluşturulan DNA sekansları TRV2 plazmitine klonlanmıştır. Farklı kombinasyonları içeren TRV2 plazmitleri Agrobacterium tumefaciens bakterisine aktarılmış ve ardından haşhaş süspansiyon kültürlerinde somatik embriyolara transformasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, morfin biyosentezinde anahtar enzimler olan CODM ve T6ODM gen ifadelerinde %82 ve %65'e varan azalış elde edilmiştir. Ayrıca haşhaşda A.tumefaciens aracılı transformasyon için somatik embriyolara maserozim enzimi ön uygulamasını içeren yeni bir protokol geliştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar mevcut haşhaş alkaloid üretim stratejilerine katkı sunar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Capsule shells of Papaver somniferum L. (opium poppy), a species belonging to the family Papaveraceae, contain high levels of noscapine and valuable disposable alkaloids such as buprenorphine, morphine, papaverine, thebaine, and codeine. These substances, which have analgesic, antispasmodic, and cough suppressant effects, are important commercial raw materials for the production of semi-synthetic drugs. Since there is no chemical synthesis for these alkaloids, they can only be obtained from plant sources. Increasing the amount of a certain alkaloid in the plant is only possible with classical and biotechnological breeding methods. Virus-induced gene silencing (VIGS) is a posttranscriptional gene silencing (PTGS) defense system that targets both viral and cellular mRNAs in plants. Recently, it has been shown to be an effective tool investigating the function of specific alkaloid synthase genes and alter the transcript levels of related genes. In this thesis, studies were conducted to silence the CODM, T6ODM, and DIOX2 genes involved in morphine biosynthesis using the VIGS technique. DNA sequences created with primers designed specifically for the targeted gene were cloned into the TRV2 plasmid. TRV2 plasmids containing different combinations were transfected into Agrobacterium tumefaciens and then transformed into somatic embryos in poppy suspension cultures. As a result, CODM and T6ODM gene expressions, which are the key enzymes in morphine production, were reduced by up to 82% and 65%, respectively. Additionally, a new protocol has been developed for A. tumefaciens mediated transformation in poppies, which includes the pre-application of the maserozyme enzyme to somatic embryos. The results obtained from the study present the minimum contribution of the current poppy alkaloid production.