Image-based red bone marrow biodistribution and dosimetry of 177LU[LU]-PSMA-617 in patients with metastatic prostate cancer
Metastatik prostat kanseri hastalarında 177LU[LU]-PSMA-617'nin görüntü bazlı kırmızı kemik iliği biyodağılımı ve dozimetrisi
  1. Tez No: 779913
  2. Yazar: BERFU NACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE İPEK KARAASLAN, DR. SEVAL BEYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü bazlı dozimetri, Kemik iliği dozimetrisi, Lutesyum, Image based dosimetry, Bone marrow dosimetry, Lutetium
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Nükleer tıp departmanında uygulanan 177Lu[Lu]-PSMA-617 tedavisi, tedavi yanıtı değerlendirildiğinde metastatik kastrasyona dirençli prostat kanseri hastaları için oldukça umut verici bir tedavidi; bu sebeple son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Yakın zaman önce FDA ve EMA onayı alan 177Lu[Lu]-PSMA-617 standardize edilmiş nükleer tıp tedavileri arasında yer almamaktadır. Bu nedenle bu uygulama için hastaya özel kişiselleştirilmiş dozimetri uygulamak elzemdir. Prostat kanserlerine spesifik tutulum özelliği mevcut bir antijen olan PSMA, 177Lu radyonükliti ile birleştirilerek hastalara enjekte edilir ve bu uygulama sonrasında 177Lu radyonüklitinin fiziksel özellikleri sayesinde, nükleer tıp görüntüleme tekniklerinden yararlanıp 177Lu[Lu]-PSMA-617 dozimetrisi yapmak mümkündür. Bu sayede uygulanan tedavi sonucunda tümörlü ve sağlıklı organlarda ne kadar hasara yol açıldığını tespit edebilmek için ilgili organların ve tümörlerin absorbe doz değerleri hesaplanabilir. 177Lu[Lu]-PSMA-617 tedavisinde kritik organ olarak sınıflandırılan kemik iliğinin absorbe doz değerinin hesaplanması uygulanan tedavinin güvenilir olup olmadığını belgelemede ve devamında uygulanacak 177Lu[Lu]-PSMA-617 tedavilerinin planlanmasında önemli bir kriterdir. Uygulanan dozimetrinin ana amacı tümörlü dokulara maksimum hasarı verip sağlıklı dokulara olabildiğince en az hasarı vermektir. Kemik iliği dozimetrisi kan ölçümlerinden veya nükleer tıp görüntüleme tekniklerinden yararlanılarak iki farklı şekilde yapılabilir. Bu konuda da herhangi standardize edilmiş veya doğruluğu kanıtlanmış bir yöntem bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasında kemik iliği dozimetrisi icin görüntü bazlı dozimetri methodu kullanılmıştır. Tez çalışmasına dahil edilen 177Lu[Lu]-PSMA-617 tedavisi uygulanmış metastatik kastrasyona dirençli prostat kanserli hastaların, tedavi sonrası kemik iliği dozları farklı görüntüleme protokolleri kullanılarak hesaplanmıştır. Bu görüntüleme protokolleri çoklu 3D görüntüleri (görüntüleme protokolu 1), çoklu planar görüntüler ile bir adet 3D görüntüsü (görüntüleme protokolu 2), ve tek bir 3D görüntüsü (görüntüleme protokolu 1), kullanılarak oluşturuldu. Üç farklı görüntüleme protokolüne bağlı olarak elde edilen kemik iliği absorbe doz değerleri hem birbirleri ile hem de daha önce yayınlanmış literatür verileri ile karşılaştırıldı. Bu calışma 177Lu[Lu]-PSMA-617 tedavisi uygulanmış hastalarda 3 farklı görüntü protokolünü kullanıp kişiselleştirilmiş kemik iliği absorbe doz değerlerinin hesaplanıp karşılastırıldığı ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
177Lu[Lu]-PSMA-617 therapy applied in the nuclear medicine department is a very promising treatment for metastatic castration-resistant prostate cancer patients for treatment response, so it has become very popular recently. 177Lu[Lu]-PSMA-617, which has recently received FDA and EMA approval, is not among the standardized nuclear medicine treatments; therefore, it is essential to apply patient-specific personalized dosimetry for this application. PSMA, an antigen with specific uptake property for prostate cancers, is combined with 177Lu radionuclide and injected into patients. Because of the physical properties of the 177Lu radionuclide, it is possible to perform 177Lu[Lu]-PSMA-617 dosimetry by using nuclear medicine imaging techniques. As a result, the absorption dose values of the relevant organs and tumors can be calculated in order to determine how much damage is caused to the tumor and healthy organs as a result of the treatment applied. Calculation of the absorb dose value of the bone marrow, which is specified as the organ at risk in the treatment of 177Lu[Lu]-PSMA-617, is an important criterion in documenting the reliability of the applied treatment and planning the subsequent 177Lu[Lu]-PSMA-617 treatments. The main purpose of the applied dosimetry is to cause maximum damage to tumors while causing as little damage to healthy tissues as possible. Bone marrow dosimetry can be performed in two different ways: using blood measurements or nuclear medicine imaging techniques. There is no standardized or proven method in this regard. In this thesis, image-based dosimetry method was used for bone marrow dosimetry. The post-treatment bone marrow doses of patients with metastatic castration-resistant prostate cancer treated with 177Lu[Lu]-PSMA-617 included in the thesis study were calculated using different scanning modes. These scanning modes were performed using multiple 3D images (scanning mode 1), multiple 2D images and one 3D image (scanning mode 2), and a single 3D image (scanning mode 1). Bone marrow absorb dose values obtained due to three different scanning modes were compared with each other and with previously published literature data. This is the first study to calculate and compare personalized bone marrow absorb dose values using 3 different scanning modes in patients treated with 177Lu[Lu]-PSMA-617.