Pandemi sürecinin ebeveynlerin yaşam kalitelerine ve aile içi ilişkilerine etkisine yönelik nitel bir araştırma
  1. Tez No: 779922
  2. Yazar: DİDEM ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ PARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Aile, Ebeveyn ve Yaşam Kalitesi, Pandemic, Family, Parents and Quality of Life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Koronavirüs salgını, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmış ve ülkemiz dahil tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Salgından korunmak adına alınan önlemler ve sosyal hayata getirilen kısıtlamalar tüm bireyleri etkilemiştir. Bu önlemler ve kısıtlamalar dolayısı ile aile hayatına da büyük ölçüde etki etmiştir. Bu araştırmada salgın sürecinde ebeveynlerin yaşam kalitelerinin ve aile içi ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan fenomenoloji desen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yer alan çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemi olan maksimum çeşitlilik ile belirlenmiştir. Araştırmada verilen toplanması amacıyla araştırmacının kendisi tarafından geliştirilen ve açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya 21 katılımcı katılım göstermiştir. Veri analizi kısmında, nitel veri analizi programlarından olan MAXQDA Pro kullanılmış, 2 ana tema ve 13 alt tema belirlenmiştir. Bu temalar katılımcıların kişisel görüşleri ve tablolar aracılığıyla gösterilmiştir. Araştırma sonucunda ebeveynlerin pandemi sürecinde yaşam kalitelerinde ve aile içi ilişkilerinde sürece bağlı çoğunlukla olumsuz değişiklikler yaşadığı görüşüne varılmıştır. Araştırma kapsamında gerekli konuların literatür taramaları incelenmiş ve belirli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The coronavirus epidemic emerged in the city of Wuhan, China and affected the whole world, including our country. The measures taken to protect against the epidemic and the restrictions on social life have affected all individuals. Due to these measures and restrictions, it had a great impact on family life. In this study, it was aimed to examine the quality of life of parents and their family relationships during the epidemic process. The research was carried out with the phenomenology design, which is one of the qualitative research methods. The study group in the research was determined by the maximum diversity, which is the purposeful sampling method. In order to collect data in the research, a semi-structured interview form consisting of open-ended questions developed by the researcher himself was used. 21 participants participated in the research. In the data analysis part, MAXQDA Pro, one of the qualitative data analysis programs, was used, and 2 main themes and 13 sub-themes were determined. These themes are shown through the personal opinions of the participants and tables. As a result of the research, it was concluded that the parents experienced mostly negative changes in their quality of life and family relationships during the pandemic process. Within the scope of the research, the literature reviews of the necessary subjects were examined and certain suggestions were made.