Covid-19'un KOBİ'ler üzerindeki etkisi (Covid-19 salgının ekonomi üzerindeki etkilerine yönelik işletme sahipleri üzerine araştırma: Batman ili örneği)
  1. Tez No: 779923
  2. Yazar: FATMA AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Koronavirüs salgını, KOBİ'ler ve yöneticileri, Salgının etkilediği sektörler, Sektörde dönüşüm, Önlem ve tedbirler
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Aralık 2019'da Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan şehrinden başlayarak tüm Dünya'ya sıçrayan Yeni Tip Koronavirüs'ü (SARS-COV-2) sosyal ve ekonomik hayatta önemli dinamikleri değişime uğratmıştır. Küresel arz zincirinin en önemli merkezi olan Çin'den başlayarak gelişen veya gelişmekte olan ülkeler arasında tüm finansal piyasalarda ekonomik istikrarsızlığa neden olmuş, işsizlik endeksleri artmış ve sosyal problemler gözlemlenmeye başlanmıştır. Türkiye'de 2020 yılının mart ayından itibaren finansal faaliyetlere dış ticaret, turizm ve iç talep kanalları yoluyla yansımaya başlamış, bu yansıma Nisan ayı itibari ile derinleşerek bütün ekonomiye kök salmıştır. Salgının yayılmasını önlemek adına getirilen kısıtlamaların doğrudan etkileri ile bozulan arz-talep dengesi, dünyada olduğu gibi büyük firmalarla kıyaslandığında daha kırılgan bir finansal dinamiğe sahip olan on binlerce KOBİ'ler üzerinde üretim süreçlerindeki aksama ve talepteki durgunluk nedeniyle esaslı bir baskı oluşturmuş, iş akış süreçlerinde köklü değişimler meydana getirmiştir. İstihdamın büyük bir bölümünü kapsayan KOBİ'lerin sağlıklı ve sürdürülebilir düzeyde işleyişine devam edebilmeleri finansal piyasalar için önem arz etmektedir. Devlet tarafından sunulan ekonomik destekler bu süreçleri atlatmaya yardımcı olsa da işletme yöneticilerinin talep ve önerilerinin de tespit edilmesi önemlidir. Araştırmanın konusu Türkiye'nin Batman ilindeki işletme yöneticilerinin Covid-19 salgının KOBİ'ler üzerindeki etkilerine ilişkin görüşlerini, önerilerini belirlemek amacıyla betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Batman ilinde faaliyet gösteren 42 KOBİ yöneticisine gönüllülük esasına dayanarak anket yöntemiyle elde edilen sorular oluşturmuştur. Elde edilen nicel verilere göre salgın sürecinin KOBİ'ler üzerinde önemli ölçüde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The New Type of Coronavirus (SARS-COV-2), which has spread all over the World starting from the city of Wuhan in Hubei Province of China in December 2019, has changed important dynamics in social and economic life. Starting from China, the most important center of the global supply chain, it has caused economic instability in all financial markets dec developing or developing countries, unemployment indices have increased, and social problems have begun to be observed. April March 2020, financial activities in Turkey began to be reflected through foreign trade, tourism and domestic demand channels, and this reflection deepened as of April and took root in the whole economy. Türkiye Türkiye Türkiye Türkiye Türkiye türkiye türkiye türkiye türkiye tue. These restrictions prevent the spread of the epidemic on behalf directly with the effects of deteriorating supply-demand balance in the world, as compared with tens of thousands of SMEs large firms, which has a more fragile financial dynamic of the production process on the disruption and stagnation in demand due to their substantial to put pressure, have brought about radical changes in work flow processes. It is important for financial markets that SMEs, which cover a large part of employment, can continue to function at a healthy and sustainable level. Although the economic support offered by the state helps to circumvent these processes, it is also important to identify the demands and suggestions of business managers. The subject of the study was carried out in a descriptive screening model in order to determine the opinions and recommendations of business managers in Batman province of Turkey regarding the effects of the Covid-19 epidemic on SMEs. The universe of the research was created by 42 SME managers operating in Batman province on the basis of the questions obtained by the survey method on a voluntary basis. According to the quantitative data obtained, it has been determined that the epidemic process has a significant impact on SMEs. Keywords Coronavirus epidemic, SMEs and their managers, Sectors affected by the epidemic, Transformation in the sector, Measures and precautions