10–13 yaşlarındaki çocukların COVID-19 pandemi sürecinde ev ortamında aile üyeleriyle iletişim ve vakit geçirme şekilleri ve yaşam doyum kalitesinin incelenmesi: Erzurum il örneği
Investigating communication and spending time of children aged 10–13 with their family members at home and quality of life satisfaction during the COVID-19 pandemic: The case of Erzurum province
- Tez No: 778830
- Danışmanlar: PROF. DR. HALE DERE ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Orta çocukluk, Okul, İletişim, Aile, Ebeveyn Çocuk İlişkisi, Evde Yaşam, Yaşam Doyum, Covid-19, Middle childhood, School, Communication, Family, Parent Child Relationship, Life at Home, Life Satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yaşam doyumu, bireyin yaşantısını doğrudan etkileyen ve hayatını hem bilişsel hem de duyuşsal olarak doğru ya da yanlış yönlendirmesine neden olan bir olgudur. Ergenlik döneminde, bireyin yetişkinlerden ya da daha küçük yaş grubundaki çocuklardan farklı ihtiyaçları ve psikolojik özellikleri görülür. Ülkemizde yaklaşık olarak iki yıl süren Covid-19 pandemisiyle birlikte kapanan okullar, sınırlanan sosyal yaşantı ile ergeler evde daha fazla zaman geçirmeleri, online eğitim ve ebeveynleri ilişkilerini ve yaşam kaliteleri etkilemiştir. Bu araştırmanın amacı tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde, ortaokul öğrencilerin ev ortamında aile üyeleri ile iletişim ve vakit geçirme şekilleri ve bazı demografik özelliklerine göre yaşam doyum kalite özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla çalışmada Erzurum il merkezi, Yakutiye ve Tortum ilçeleri, 10-13 yaş aralığındaki toplam 400 ilçeleri, yaş aralığındaki toplam sayıdaki ortaokul öğrencilerine araştırmacı tarafından geliştirilen“Pandemi Sürecinde Ev Ortamında Aile Üyeleri ile iletişim ve Zaman Geçirme Anketi”ve“Çocuklar İçin Yaşam Doyum Ölçeği”uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS 25 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bu amaçla betimsel analizler için frekans yüzde, fark analizleri için ise Bagımsız Örneklem -T- Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Açık uçlu anket soruların analizi için içerik analizi yapılmış olup kod ve kategoriler oluşturulmuş ve bulgular frekans ve yüzde olarak raporlanmıştır. Çalışmanın sonucunda ortaokul öğrencilerinin genel olarak yaşam doyum kalitelerinin orta düzeyde olduğu, demografik değişkenlerinin yaşam doyumda herhangi bir anlamlı farklılık yaratmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Life satisfaction directly affects individuals' lives and causes them to direct their lives both cognitively and emotionally right or wrong. During adolescence, individuals have different needs and psychological characteristics than adults or younger children. With the Covid-19 pandemic, which lasted approximately two years in our country, school closures, limited social life, adolescents spending more time at home, and online education affected adolescents' relationships with their parents and their life quality. This study aimed to examine communication and spending time of middle school students with their family members at home and their quality of life according to some demographic characteristics during the Covid-19 pandemic. To achieve this goal, the“Communication and Time Spending Questionnaire for Family Members at Home During the Pandemic Process”and the“Life Satisfaction Scale for Children”developed by the researcher were applied to 400 middle school students aged 10-13 in Erzurum province as well as Yakutiye and Tortum districts. The data were analyzed with SPSS 25 statistical packet program. Frequency and percentages were used for descriptive analysis, and Independent Sample t-Test and One-Way Analysis of Variance were performed for difference analysis. Open-ended survey questions were analyzed via content analysis. After creating codes and categories, the findings were reported as frequency and percentages. Based on the findings, the quality of life satisfaction of middle school students was moderate in general, and demographic variables did not create any significant difference in life satisfaction.