Âşık Nura Feryadi'nin eserlerinin tematik ve müzikal açıdan incelenmesi
Thematic and musical analysis of the works of Âşık Nura Feryadi
- Tez No: 779929
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SELİM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Âşıklık geleneği, Âşık, Şiir, Turkish folk music, Minstrel Tradition, Minstrel, poem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Bu çalışmada Âşık Nura Feryadi'nin eserlerinin tematik ve müzikal açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmaya yönelik verilerin toplanmasında kaynak taraması, ilgili alan yazını taraması (doküman incelemesi) ve mülakat (yüz yüze görüşme) gibi veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada doküman incelemesi yapılarak konuya yönelik ulaşılabilen bilgiler/belgelerle Âşık Nura Feryadi'nin hayatı ve eserleri bulunmuştur. Bulgular: Âşık Nura Feryadi bade içtikten sonra âşıklık geleneğiyle ve bağlamayla tanışmıştır. Geleneksel âşık yetişme şekillerine göre usta- çırak ilişkisiyle bağının olmadığı anlaşılmaktadır. Âşıklık geleneğinde yer alan atışma ve askı açmaya Âşık Nura Feryadi'de rastlanmaktadır. Âşık Nura Feryadi'nin notaya alınan eserlerinde Türk müziği dizilerinden uşşak ve hüseyni makamı dizilerine benzer diziler tespit edilmiştir. Eserlerinin ritmik yapısında 2, 4, 7 ve 10 zamanlı usullerin yer aldığı görülmektedir. Eserlerin ses aralıkları 4 ve 7 ses aralığı arasında değişiklik göstermektedir. Şiirlerinde öğütleme, zamandan yakınma, aşk, din- tasavvuf, doğa, toplum, özlem, ölüm ve yiğitleme – koçaklama (yiğit üstüne türkü) konuları yer almaktadır. Sonuç: Âşık Nura Feryadi'nin hayatı incelendiğinde âşıklık geleneğinde yer alan bade içme, mahlas alma, atışma ve askı açmaya rastlandığı, 77 eserinin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to examine the works of Âşık Nura Feryadi in thematic and musical terms. Method: This research was carried out with the case study method, one of the qualitative research designs. Data collection techniques such as literature review (document review) and interview (face-to-face interview) were used to collect data for the research. In the research, the life and works of Âşık Nura Feryadi were found with the information/documents that can be reached on the subject by making document analysis. Results: Âşık Nura Feryadi became acquainted with the tradition of minstrelsy and baglama after drinking bade. According to the traditional minstrel upbringing, it is understood that there is no connection with the master-apprentice relationship. The bickering and hanging hangers in the tradition of minstrelsy can be found in Âşık Nura Feryadi. In the notated works of Âşık Nura Feryadi, scales similar to the Turkish music scales uşşak and Hüseyni makam scales have been identified. It is seen that the rhythmic structure of his works includes 2, 4, 7 and 10 timed tempos. The vocal ranges of the works vary between 4 and 7 voice ranges. In his poems, there are the subjects of advice, complaining about time, love, religion-mysticism, nature, society, longing, death and bravery - coaching (song on brave). Conclusion: When the life of the Âşık Nura Feryadi was examined, it was concluded that drinking wine, taking pseudonyms, bickering and opening a hanger, which are in the tradition of minstrelsy, were found and that there were 77 works.