Siyasi olguların etkisinde çağdaş sanat
Contemporary art under the influence of political facts
- Tez No: 779930
- Danışmanlar: DOÇ. EVREN KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Sanat, Avrupa Sanatı, Politics, Art, European Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Toplumların yapı taşını oluşturan ve bireylerin ortak alanları paylaşmalarında etkin olan siyaset, sanatüretimi üzerinde farklı yorumlamalar getirmiştir. Araştırma kapsamında ele alınan Avrupa tarihinde siyaset, sanatta görünür olmaya başladığı dönemlerden itibaren bir bütün olarak kullanılmıştır. Bu durum dönemsel farklılıkların ortaya koyduğu yeni gelişmeler içerisinde sanat-siyaset ilişkisine yön vermiştir. Siyasetin sanat içerisindeki dönemsel çeşitliliği ve Avrupa kıtasındaki sosyokültürel değişiklikler, siyasetin sanatla olan ilişkisinin gücünü sanatçılar ve eserleriyle ortaya koymaktadır. Sanatçıların gerek teknik gerekse yönelimlerinin farklılıklarıyla ilişkili olarak, sanatın siyasete dönüşmesi ve izleyiciye sanat-siyaset bağlamında aktarılan bütünlük, dönemsel olarak kalmaktan çok günümüz sanatı içerisinde de bir bütün olarak ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Politics, which constitutes the building block of societies and is effective for individuals to share common areas, has brought different interpretations on art production. In the history of Europe, which is discussed within the scope of the research, politics has been used as a whole since the periods when it began to be visible in art. This situation has shaped the relationship between art and politics within the new developments brought about by periodic differences. The periodic diversity of politics in art and the sociocultural changes in the European continent reveals the power of the relationship between politics and art through artists and their works. The transformation of art into politics and the integrity conveyed to the audience in the context of art-politics, concerning the differences in both technique and orientation of the artists, are presented as a whole in today's art, rather than being periodic.