Türk resim sanatında kadın imgesinin metalaştırılması
Commercialization of the female image in Turkish painting
- Tez No: 779940
- Danışmanlar: DOÇ. EVREN KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Metalaşma, Türk Resim Sanatı, Women, Commodification, Turkish Painting Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Türk Resim Sanatında Kadın İmgesinin Metalaştırılması isimli bu tez çalışmasında, tarihsel süreçte kadın imgesinin Türk resminde yer aldığı biçimsel, içeriksel ve toplumsal boyutlarının hangi dinamikler üzerinden temellendirildiğini irdeleyerek çağdaş Türk resminin bu yaklaşımlara getirdiği yeni boyutları öne çıkaran seçili örnekler bağlamında inceleyip zaman içinde değişen algının ve yaratılan farkındalığın vurgulanması amaçlanmıştır. Birinci bölümde kadın imgesinin dejenerasyonu bağlamında resim sanatına konu edinme süreçlerinde hangi yan kavramlarla yoğrulduğu irdelenecektir. İkinci bölümde ise kadının Türk resim sanatının tarihsel süreçte geçirdiği dönüşümü daha net bir zemine oturtabilmek için erken dönem örnekleri üzerinden bir tarama gerçekleştirilecektir. Hemen her zaman resmin başat konularından biri olan kadının hangi yönleriyle ele alındığı, hangi ideolojiler bağlamında nasıl bir forma büründüğü ve toplumsal yapıda hangi değişimleri geçirdiğini seçili örnekler üzerinden irdelenerek dönemsel farklılıklar üzerinden bir inceleme yapılacaktır. Araştırmanın son bölümünde ise kadının toplumsal düzeyde etiketlendirildiği, sıradanlaştırıldığı, ötekileştirildiği ve metalaştırılarak bir ürün olarak sunulduğu bir ortamda onu sanatının öznesi haline getiren ve farkındalık yaratarak bu durumu onarmada bir söz sahibi olan sanat ortamını görünür kılmak üzerine yoğunlaşılmıştır. Araştırma, bu konu üzerine yapılan çalışmalardan farklı olarak, konuyu sadece tespit etmek değil, aynı zamanda sorun edinip bu kapsamda üretim yapan ve dikkat çeken sanatçıların konu bağlamında gerçekleştirdikleri yapıtları temelinde daha çok göz önüne sermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study titled The Commodification of the Image of Women in Turkish Painting, by examining the dynamics on which the formal, contextual and social dimensions of the female image in Turkish painting are based on in the historical process, by examining them in the context of selected examples that highlight the new dimensions brought to these approaches by contemporary Turkish painting, the perception that changes over time and the created aimed at raising awareness. In the first part, it will be examined which sub-concepts are kneaded in the process of making the subject of the art of painting in the context of the degeneration of the woman image. In the second part, a scan will be carried out on the early examples in order to put the transformation of the Turkish painting art in the historical process on a clearer ground. An examination will be made through the periodical differences by examining the aspects of women, which is almost always one of the dominant subjects of painting, what kind of form it takes in the context of which ideologies and what changes it has undergone in the social structure. In the last part of the research, the focus is on making the art environment visible, which makes women the subject of their art and has a say in repairing this situation by raising awareness, in an environment where women are labeled, ordinary, marginalized and commodified and presented as a product at the social level. Unlike the studies on this subject, the research aims not only to identify the subject, but also to reveal more on the basis of the works of the artists who take the issue as a problem and draw attention in this context.