Çağdaş Türk resminde soyut-soyutlama arayışları: Adnan Çoker, Mustafa Ata, Yusuf Taktak
Searching for abstract-abstraction in contemporary Turkish painting: Adnan Çoker, Mustafa Ata, Yusuf Taktak
  1. Tez No: 779939
  2. Yazar: CERENSU AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMED KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut-Soyutlama, Kültürel Değişim, Mekân, Jestüel, Çağdaş Sanat, İntangible-Abstraction, Cultural Change, Space, Gesture, Contemporary Art
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada Türk Resmine Soyut Eğilimlerin nasıl girdiği ve Soyut eğilimli sanatçıların ne gibi katkıları olduğuna değinilmektedir. Soyut eğilimlerin gelişimi, sanata etkileri ve sanatçıların sorgulanmasının yapılması, aynı zamanda eserlerin incelenmesine bölümlerde yer verilmiştir. Tezin ilk bölümünde 1950 sonrası Türkiye'de sanata ortamı ve soyut eğilimlerin ortaya çıkışı ile ilgili incelemeler yapılmıştır. İkinci bölümde Çağdaş Türk Reminde Soyut Eğilimler ve bu bağlamda 1950'li yıllarla beraber daha bireysel bir hâl alan sanat ortamında, soyut sanata yönelen sanatçılar ile geçmişten günümüze değişen estetik algıları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Soyut Eğilimler bağlamında Adnan Çoker, Mustafa Ata ve Yusuf Taktak incelenmiştir. Günümüzde hala sanat çalışmalarına devam etmekte olan bu üç sanatçının akademi dönemleri, sanat düşünceleri ve bu düşünceleri yalınlaştırma ve birbiri ile etkileşimleri ele alınmaktadır. Son olarak bu araştırmalar doğrultusunda değerlendirme yapılmış ve elde edilmiş bilgiler ile belli bir senteze ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is mentioned how Abstract Tendencies entered Turkish Painting and what kind of contributions the Abstract-oriented artists made. The development of abstract tendencies, their effects on art and the questioning of artists, as well as the examination of the works are included in the sections. In the first part of the thesis, the art environment and the emergence of abstract tendencies in Turkey after 1950 were examined. In the second part, Abstract Trends in Contemporary Turkish Painting and in this context, the artists who turned to abstract art in the art environment that took a more individual form with the 1950s and their changing aesthetic perceptions from the past to the present were evaluated. In the third chapter, Adnan Çoker, Mustafa Ata and Yusuf Taktak are examined in the context of Abstract Trends. The academic periods of these three artists, who are still continuing their art studies today, their artistic thoughts and their simplification and interaction with each other are discussed. Finally, an evaluation was made in line with these researches and a certain synthesis was reached with the information obtained.