Lipopolisakkarit/nigerisin ile makrofaj (RAW 264,7) hücrelerinde inflamazom aktivasyonu: psoralidin'in fosfodiesteraz-4 inhibisyonu üzerinden regülatör etkisi
Inflammsome activation with lipopolysaccharide/nigericine in macrophage (RAW 264,7) cells: Regulatory effect of psoralidin through phosphodiesterase-4 inhibition
  1. Tez No: 779965
  2. Yazar: DAMLA SETENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamazom, inflamasyon, psoralidin, lipopolisakkarit, makrofaj, Inflammation, inflammation, lipopolysaccharide, macrophage, psoralidin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Siklik nükleotid fosfodiesterazlar cAMP ve cGMP' yi hidroliz ettikleri için hücre sinyal iletiminde önemli rol oynarlar. cAMP nin hücre içi artışı immün ve inflamatuvar hücre aktivasyonunu baskılar. Bu sebepten dolayı fosfodiesteraz-4 inhibisyonu yeni anti-inflamatuvar bileşiklerin keşfi ve geliştirilmesi açısından önemlidir. İnflamatuvar hücreler tarafından IL-1b üretimi, inflamazom adı verilen ve temel görevi kaspaz-1'in aktivasyonu olan bir multiprotein kompleksi tarafından düzenlenir. İnflamazom kompleksinin destabilizasyonu anti-inflamatuvar tedavinin başlıca hedefleri arasındadır. Psoralidin' in antibakteriyal, anti-oksidan, anti-kanser, anti-inflamatuvar, anti-depresant, insilin salgılanmasında düzenleyici etkisi ve kemik metabolizması üzerine etkisi daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışma psoralidin' in fosfodiesteraz 4 üzerine inhibitör etkisini RAW 264,7 fare makrofaj hücrelerinde gösterir ilk çalışmadır. Çalışmamızda, Psoralidin' in LPS/Nigerisin ile indüklenen fosfodiesteraz ifadelenmesi ile birlikte cAMP düzeylerine ektisi, ayrıca LPS/nigerisin ile uyarılan inflamasyona ve inflamazom aktivasyonuna karşın psoralidin' in koruyucu etkisi in vitro makrofaj hücrelerinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since they hydrolyze cAMP and cGMP, cyclic nucleotide phosphodiesterases are crucial for cell signal transduction. Intracellular increase of cAMP suppresses immune and inflammatory cell activation. Phosphodiesterase-4 inhibition is crucial for the discovery and creation of novel anti-inflammatory drugs because of this. A multiprotein complex termed the inflammasome, whose primary function is the activation of caspase-1, controls the generation of IL-1β by inflammatory cells. Destabilization of the inflammasome complex is among the main goals of anti-inflammatory therapy. Previous research has established the antibacterial, antioxidant, anticancer, anti-inflammatory, antidepressant, insulin secretion regulation, and effects on bone metabolism of psoralidine. This is the first study to demonstrate the inhibition of phosphodiesterase 4 by psoralidine in RAW 264,7 murine macrophage cells. In our study, the protective impact of psoralidin against LPS/nigericin-induced inflammation and inflammasome activation, as well as the influence of psoralidin on cAMP levels with LPS/Nigericin-induced phosphodiesterase production, were established in vitro in macrophage cells.