Ergenlerin duygusal zeka düzeyi, sosyal medya bozukluğu ve sosyal görünüş kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relation between adolescents' emotional intelligence, social media disorder and social appearance anxiety level
- Tez No: 780018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE MERVE İMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, ergenlik, sosyal görünüş kaygısı, sosyal medya bozukluğu, Adolescence, emotional intelligence, social appearance anxiety, social media disorder
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ergenlerin Duygusal Zeka Düzeyi, Sosyal Medya Bozukluğu ve Sosyal Görünüş Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, ergenlerin duygusal zeka düzeyleri ile sosyal medya kullanım bozuklukları ve sosyal görünüş kaygıları arasındaki ilişkiyi, öğrencilerin duygusal zeka düzeylerinin sosyal medya kullanım bozukluklarını ve sosyal görünüş kaygılarını yordama durumunu ve katılımcıların duygusal zeka düzeylerini, sosyal medya kullanım bozukluklarını ve sosyal görünüş kaygı düzeylerini çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından korelasyonel modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 442 (%78,1) kız ve 124 (%21,9) erkek olmak üzere toplam 566 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların demografik bilgileri araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Araştırmanın Duygusal zeka verileri, Hyuneung Lee ve Yungjung Kwak tarafından geliştirilmiş, Türk kültürüne uyarlamasını 2016 yılında Kayıhan ve Arslan'ın gerçekleştirdiği Duygusal Zeka Ölçeği ile toplanmıştır. Katılımcıların sosyal medya kullanım bozuklukları, van den Eijnden ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş, Türk kültürüne uyarlamasını 2018 yılında Savcı ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği Sosyal Medya Bozukluğu Ölçeği ve sosyal görünüş kaygıları Hart ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş, Türk kültürüne uyarlamasını 2009 yılında Doğan'ın gerçekleştirdiği Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği Ergen Formu ile toplanmıştır. Araştırmanın verileri frekans analizi, t testi, varyans analizi, pearson korelasyon analizi ve çoklu linear regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre duygusal zeka toplam puanı ve duygusal zeka alt boyutlarından duygusal kolaylaştırma ve duygusal düzenleme puan ortalamaları ile ergenlerde sosyal medya kullanım bozukluğu ve sosyal görünüş kaygısı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki saptanmıştır. Ergenlerde sosyal medya bozukluğu ile sosyal görünüş kaygısı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve orta düzeyli bir ilişki görülmüştür. Son olarak, duygusal zekanın sosyal medya bozukluğu ve sosyal görünüş kaygısını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Relation Between Adolescents' Emotional Intelligence, Social Media Disorder and Social Appearance Anxiety Level The aim of this study is to examine the relationship between the emotional intelligence levels of adolescents and social media use disorders and social appearance anxiety, the predictive status of students' emotional intelligence levels for social media use disorders and social appearance anxiety, and the emotional intelligence levels, social media use disorders and social appearance anxiety levels of the participants in various ways. examine in terms of variables. The correlational model, one of the quantitative research approaches, was used in the research. The study group of the research consists of 566 high school students, 442 (78.1%) girls and 124 (21.9%) boys. The demographic information of the participants was obtained with the Personal Information Form prepared by the researcher. Emotional intelligence data of the research were collected with the Emotional Intelligence Scale developed by Hyuneung Lee and Yungjung Kwak and adapted to Turkish culture in 2016 by Kayıhan and Arslan. Social media use disorders of the participants, the Social Media Disorder Scale developed by van den Eijnden et al., adapted to Turkish culture in 2018, and the Social Appearance Anxiety Scale developed by Hart et al. and adapted to Turkish culture by Doğan in 2009. It was collected with the Adolescent Form. The data of the study were analyzed using frequency analysis, t test, analysis of variance, pearson correlation analysis and multiple linear regression analysis. According to the research findings, a statistically significant, negative and low-level relationship was found between emotional intelligence total score and emotional facilitation and emotional regulation mean scores, which are subdimensions of emotional intelligence, and social media use disorder and social appearance anxiety scores in adolescents. A statistically significant, positive and moderate relationship was observed between social media disorder and social appearance anxiety in adolescents. Finally, it was concluded that emotional intelligence predicted social media disorder and social appearance anxiety.