Yeni ekonomi düzeninin Türkiye üzerindeki etkileri
The effects of the new economy on Turkey
  1. Tez No: 780038
  2. Yazar: MEHMET AVCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZULLAH YETGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ekonomi, Türkiye, Dijital Ekonomi, Yüksek Teknoloji, Elektronik Ticaret, New Economy, Turkey, Digital Economy, High Technology, Electronic Commerce
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dijital Ekonomi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dijital Ekonomi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın amacı yeni ekonominin Türkiye üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda çalışmada yeni ekonominin temel bileşenleri incelenmiş olup Türkiye'nin yeni ekonominin değişkenleri bağlamında nerede durduğu irdelenmiştir. Teknoloji ve dijitalleşme her alanı etkilediği gibi ekonomi alanını da belirlemektedir. Bu bağlamda yeni ekonomi kavramı dijital ekonomi olarak da ifade edilmektedir. Nitekim günümüzde bilişim teknolojileri aracılığıyla sanal paralar da üretilmekte ve bu sanal paralarla somut olarak bir şeyler satın alınabilmektedir. Yeni ekonomi ülkelerin ekonomilerinin üretimini ve tüketim kültürünü değiştirmektedir. Özellikle bankacılık faaliyetlerini, üretim biçimlerini ve üretilen mal ve hizmetlerin değerini de farklılaştıran yeni ekonomiye göre en değerli üretim mallarının yüksek teknoloji içeren ürünler olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'nin ise yeni ekonomi bağlamında yüksek teknoloji ürünleri üretiminde ve bu ürünlerin ihracatında yeterli seviyede olmadığı gözlemlenmiştir. Yeni ekonominin bir diğer etkisini bankacılık faaliyetleri oluşturmaktadır. Bankacılık faaliyetlerinin önemli ölçüde dijitalleşmesini ve internet ya da mobil bankacılık üzerinden sağlayan yeni ekonomi sistemine Türkiye'nin uyum sağladığı belirlenmiştir. Türkiye'nin olumlu bir şekilde adapte olduğu bir diğer alanı ise e-ticaret oluşturmaktadır. Nitekim e-ticaret verileri gerek pandeminin gerekse de pandemi öncesi ve sonrasındaki bilişim teknolojilerinin yoğun kullanımına bağlı olarak yükselmiştir. Ancak araştırmadan elde edilen bulgulara göre Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünleri üretiminde, araştırma geliştirme harcamalarında ve bu alanda yetişmiş uzman iş gören bağlamında oldukça geride seyrettiği belirlenmiştir. Türkiye'nin yeni ekonomiye beklenen şekilde eklemlenebilmesi için bu alanlara yatırımlarını artırması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of the new economy on Turkey. In this direction, the main components of the new economy were examined in this study and where Turkey stood in the context of the variables of the new economy was examined. Technology and digitalization affect every field as well as determine the field of economy. In this context, the concept of the new economy is also expressed as the digital economy. As a matter of fact, nowadays, virtual currencies are also produced through information technologies and something can be bought concretely with these virtual currencies. The new economy is changing the production and consumption culture of the economies of the countries. It has been determined that the most valuable production goods are high technology products according to the new economy, which differentiates banking activities, production methods and the value of the goods and services produced. It has been observed that Turkey is not at a sufficient level in the production of high technology products and in the export of these products in the context of the new economy. Another effect of the new economy is banking activities. It has been determined that Turkey has adapted to the new economy system, which provides significant digitalization of banking activities and via internet or mobile banking. Another area that Turkey has adapted positively to is e-commerce. As a matter of fact, e-commerce data has increased due to the intensive use of information technologies both before and after the pandemic. However, according to the findings obtained from the research, it has been determined that Turkey is far behind in the production of high technology products, research and development expenditures and in terms of trained specialists in this field. In order for Turkey to integrate into the new economy as expected, it needs to increase its investments in these areas.