Sürdürülebilir tüketimin başarılmasında gönüllü sade yaşam tarzı yaklaşımının etkisinin incelenmesi üzerine bir araştırma
- Tez No: 780060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gönüllü sade yaşam tarzı, sürdürülebilir tüketim, gönüllü sadelik, Voluntary simple lifestyle, sustainable consumption, voluntary simplicity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sanayi devrimi neticesinde seri üretime geçilmesi, ürünlerin çeşitliliği ve çok sayıda ürünün piyasaya sürülmesi; tüketim alışkanlıklarının değişmesine neden olmuştur. Üreticilerin daha fazla ürün satma, kârı maksimize etme kaygısı amacıyla pazarlama ve reklam kanalı ile tüketicilerin üzerinde daha fazla tüketim baskısı oluşturmuştur. Oluşan daha fazla tüketim davranışı ile birlikte; tüketim kültürü, tüketim toplumu ortaya çıkmıştır. Sağduyu sahibi insanlar ise tepki olarak yaşam tarzlarını değiştirme, daha adil bir paylaşım için sürdürülebilir tüketim tarzına uygun tüketim alışkanlıkları oluşturmuşlardır. Bu akımlardan gönüllü sade yaşam tarzı ile insanlar mutlu olmak için daha fazla mal ve hizmet tüketmek yerine imkanları olsa da daha az tüketmenin ve iç dünyalarına dönük, doğayla barışık, sosyal iletişimi kuvvetli tarzda yaşayarak iç huzurun sağlanmasıyla mutlu olmayı tercih etmektedirler. Bu çalışmanın amacı gönüllü sade yaşam tarzı alt boyutlarından akıllı alışveriş, ihtiyatlı tutum, rahatlık ve insancıl ölçeğin sürdürülebilir tüketim alt boyutlarından çevre duyarlılığı, ihtiyaç dışı tüketim ve tasarruf davranışı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi Kartopu Örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Veri analizinde IBM SPSS 20 programı kullanılmış ve 413 katılımcıya ait veri analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, gönüllü sade yaşam tarzı alt boyutlarından akıllı alışveriş, ihtiyatlı tutum ve insancıl ölçeğin sürdürülebilir tüketim alt boyutlarından çevre duyarlılığı, ihtiyaç dışı tüketim ve tasarruf davranışı üzerinde etkisi olduğu belirlenirken, rahatlık boyutunun sadece ihtiyaç dışı tüketim üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda araştırma bulguları tartışılmış, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of the industrial revolution, the introduction of mass production, the diversity of products and the introduction of a large number of products; caused a change in consumption habits. With the aim of selling more products and maximizing profits, producers have created more consumption pressure on consumers through marketing and advertising channels. With the resulting more consumption behavior; consumption culture, consumer society has emerged. People with common sense, on the other hand, have formed consumption habits suitable for sustainable consumption style in order to change their lifestyles and to share more equitably. Instead of consuming more goods and services in order to be happy, people prefer to be happy by consuming less, and by living in a way that is in harmony with nature, in harmony with nature, and by maintaining inner peace, with a simple lifestyle from these trends. The aim of this study is to examine the effects of voluntary simple lifestyle sub-dimensions on smart shopping, prudent attitude, comfort and humane scale on sustainable consumption sub-dimensions, environmental awareness, non-necessary consumption and saving behavior. The sample of the research was formed by Snowball Sampling method. Questionnaire was used as data collection tool. IBM SPSS 20 program was used in data analysis and data of 413 participants were analyzed. As a result of the analysis, it was determined that smart shopping, prudent attitude and humanistic scale, which are the sub-dimensions of voluntary simple lifestyle, have an effect on environmental awareness, non-need consumption and saving behavior, while the comfort dimension has an effect only on non-necessary consumption. At the end of the study, the research findings were discussed and suggestions were presented.