Farklılıkla öğrenme antrenmanlarının basketbolcuların biyomotor özellikleri, basketbol temel becerileri ve reaksiyon zamanları üzerine etkileri
Effects of differential learning trainings on basketball players' biomotor capabilities, basketball basic skills and reaction times
- Tez No: 780061
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KÜÇÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Farklılıkla Öğrenme Antrenmanları, Biyomotor Özellikler, Basketbol Temel Becerileri, Differential Learning Trainings, Biomotor Capabilities, Basketball Fundamental Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, farklılıkla öğrenme antrenmanlarının basketbolcuların biyomotor özellikleri, basketbol temel becerileri ve reaksiyon zamanları üzerine etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Araştırmaya, bir önceki sezonda Tekirdağ İlinde ilk iki sıraya girmiş spor kulüplerinin 14 yaş grubu erkek basketbolcuları gönüllü olarak katılmıştır. Basketbolcular kontrol grubu (KG; n:12; vücut ağırlığı 59,58±2,13 kg, boy uzunluğu 167,66±2,69 cm, BKİ 21,17±0,53) ve deney grubu (DG; n:12; vücut ağırlığı 59,17±3,07 kg, boy uzunluğu 169,16±2,29 cm, BKİ 20,56±0,74) olarak iki gruba ayrılmıştır. Araştırma grubuna çalışmanın başında, ortasında, sonunda ve antrenmanların bitiminden 2 hafta sonra 10 ve 20 metre sprint, zig zag, t çeviklik, flamingo denge, yıldız denge ve AAHPERD Basketbol Testleri uygulanmıştır. İstatistiki yöntem olarak verilerin dağılımına göre grup içi testler arasındaki farkı belirleyebilmek amacı ile tekrarlı ölçümler varyans analizi testi kullanılmıştır. Bulgular: Tekrarlı ölçümler analizinden elde edilen sonuçlara göre 10 ve 20 m sprint grup-zaman karşılaştırması, zig zag çeviklik grup, zaman ve grup-zaman karşılaştırması, t-test zaman ve grup-zaman karşılaştırması, flamingo ve yıldız denge, basketbol savunma kayması ve şut zaman ve grup-zaman karşılaştırması, basketbol duvar pas grup, zaman ve grup-zaman karşılaştırması, basketbol top sürme grup, zaman ve grup-zaman karşılaştırması verilerinde anlamlı fark gözlenmiştir. Sonuç: Farklılıkla öğrenme antrenmanlarının 14 yaş grubu erkek basketbolcuların biyomotor özellikleri ve basketbol temel becerileri üzerine olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of differential learning trainings on basketball players' biomotor capabilities and basketball basic skills. Material and methods: 14 year old male basketball players from Tekirdağ city basketball teams which ranked as the first and the second in the previous season were involved in the study basketball players were seperated into two equal groups as control (CG; n:12; height 167.66 ± 2.69 cm, body mass 59.58±2.13 kg; BMI 21,17±0.53) and experimental group (EG; n:12; height 169.16±2.29 cm, body mass 59.17±3.07 kg; BMI 20.56±0.74). 10 and 20 meter sprint dribbling, zig zag, t agility, flamingo balance, star balance and AAHPERD Basketball tests were performed on research group at the beginning, in the middle, at the end and two weeks after the trainings. As a statistical method, Repeated Measures Anova test was used to determine the difference between the within-group tests according to the distribution of the data. Results: Results from repeated measures analysis showed a significant difference for 10 meter sprint dribling group-time comparison, 20 meter sprint group-time comparison, zig zag agility group, time and group-time comparison, t-test time and group-time comparison, flamingo balance time and group-time comparison and star balance time, group-time comparison, basketball defence slide time and group-time comparison, basketball wall pass group and group-time comparison, basketball shoot time and group-time comparison, basketball dribbling group, time and group-time comparison data. Conclusion: As a result, it has been concluded that differential learning trainings have positive effects on 14 age group basketball players' biomotor capabilities and basketball fundamental skills.