Türkiye ve Hindistan'da tekstil sektöründe uygulanan sanayi politikaları ve PESTLE analizi ile karşılaştırılması
Industrial policies applied in the textile sector in Turkey and India and comparison with PESTLE analysis
- Tez No: 780087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Industrial policies, Textile industry, Turkey, India, PESTLE
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, tekstil sektörünü inceleyerek 2000-2020 döneminde Türkiye ile Hindistan'da uygulanan sanayi politikalarını ve farklılıkları tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, nitel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Türkiye ve Hindistan'da uygulanan sanayi politikalarının karşılaştırılmasında da PESTLE analizi kullanılmıştır. Çalışma ile ilgili ülkelerde uygulanan sanayi politikalarının küçük farklılıklar dışında benzer olduğunu görülmüştür. Farklılık olan sebeplerinin devletin sanayi yapısının türü, öncü sanayinin türü ve diğerlerinden kaynaklandığı görülmüştür. Çalışmanın ana konusu tekstil sektörüne bakıldığında tekstil ihracatında Hindistan'ın dünyada dördüncü, Türkiye'nin ise beşinci sırada yer aldığı görülmüştür. Çalışma yapılan PESTLE analizinde, her iki ülkenin de dış ticaret ve ekonomik istikrar politikalarını uygulamaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Tekstil sektöründe istihdamda olan insan gücü sayısının sürekli arttığı görülmüştür. Ayrıca iki ülkenin sanayide dijital dönüşümü artıracak ve altyapıyı geliştirecek politikalar, işgücünü ve tüketicileri koruyan ve tekelleşmeyi önleyecek yasalar ile çevreyi ve yeşil dönüşümü korumaya yönelik politikalar uyguladığı kaydedilmiştir. Literatür incelendiğinde iki ülke arasındaki tekstil sektörünü analiz eden ve karşılaştıran veya tekstil sektörüne uygulanan genel sanayi politikalarına ilişkin literatür olmadığı kaydedilmiştir. Bu nedenle araştırmanın hem Türkiye'de hem de Hindistan'da tekstil sektöründe uygulanan sanayi politikaları literatürüne önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtarı Kelimeler: Sanayi politikaları, Tekstil sanayi, Türkiye, Hindistan, PESTLE.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to find the industrial policies implemented in Turkey and India in the period of 2000-2020 by examining the textile sector. Therefore, the research was designed as a qualitative research in the case study model. PESTLE analysis was also used to compare the industrial policies implemented in Turkey and India. With the study, it has been seen that the industrial policies implemented in these countries are similar except for minor differences. It has been seen that the reasons for the difference are caused by the type of industrial structure of the state, the type of pioneer industry and others. Considering the textile sector, the main subject of the study, it is seen that India ranks fourth in the world and Turkey fifth in textile exports. In the PESTLE analysis, it was seen that both countries tried to implement foreign trade and economic stability policies. It has been observed that the number of manpower in the textile sector is constantly increasing. In addition, it was noted that the two countries implemented policies to increase digital transformation in industry and improve infrastructure, laws that protect the workforce and consumers and prevent monopolization, and policies to protect the environment and green transformation. When the literature is examined, it has been noted that there is no literature that analyzes and compares the textile sector between the two countries or about the general industrial policies applied to the textile sector. For this reason, it is thought that the research will make important contributions to the literature of industrial policies applied in the textile sector both in Turkey and India.