Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektöründe markalaşma ve ihracata etkileri
Branding in textile and apparel industry in Turkey and its influence on export
  1. Tez No: 204798
  2. Yazar: AYHAN GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, İşletme, Textile and Textile Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Markalı Ürün Yaratmak Zamanla Sektörü Sonrada Ülkeyi Markala tırır, Creatıng a Branded Product Will Grove and Become Industry and Country
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tekstil ve hazır giyim sektörü Türkiye'deki en önce kurulmu en büyük sektördür.1980'lerin ortalarında ba layan ihracata dayalı ekonomik politikalar sektörün geli mesindeana etken olmu tur. Bunun yanında ucuz i gücü maliyetleri, e itilmi insan gücü, yerlipamuk dahil ucuz hammadde temini, esnek üretim yapısı da sektörün geli meperformansını etkileyen di er unsurlardır. Bununla birlikte gerek Türkiye'nin ana pazarlaraolan co rafi yakınlı ı ile gelen ta ıma ucuzlu u, kısa zamanlı teslimat imkanları sektörürakipleri kar ısında daha avantajlı duruma getirmi tir. Sektördeki bu geli me 1990'lıyıllarda da devam etmi ve bu gün itibarı ile toplam ihracatın %28'ini yapar hale gelmi tir.Bütün bunlara ra men 2005 yılında kotaların kalkması ile sektör acımasız bir rekabet içinegirmi , özellikle ucuz de erli ürünlerde ve ucuz i çilikte Çin ve Hindistan gibi ülkelerlerekabet edemez hale gelmi tir. çilik ücretlerin yıldan yıla artmaya devam etmesiTürkiye'nin bu ülkeler kar ısında rekabetini zorla tırmaktadır. Buna ra men bu ülkeler gerekTürkiye'nin co rafi pozisyonu, üretim esnekli i ve tasarım gücü avantajları ilekar ıla tırılamazlar. Moda marka yaratma süreci uzun dönemli bir süreç olmasına ra men bugün Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörü markala mak istemektedir. Sektördeki uzmanlarınço u, de erli ürün yada marka yaratmak için sektördeki üreticiler, devlet ve üniversitelerini birli i içinde olmaları gerekti inde hemfikirdir. Sektörün mutlaka üretim stratejilerinide i tirmesi gerekmektedir. Bu yeni stratejiler kısaca öyle olabilir.-- Fasona dayalı üretimin toplam tekstil ve hazır giyim içindeki payını azaltmak-- Basit / ucuz ürünlerin toplam sektördeki üretim payını azaltmak-- Orta ve yüksek kaliteli ürünlerin üretim payını artırmak-- Marka yaratmak ve ürünlerin bu markalar altında satılmasını sa lamakBu günün dünyasında rekabet günden güne zorla maktadır. nsanlar artık ürün satınalmak yerine marka almayı tercih etmektedirler. Bu anlamda sektördeki i letmelerin tekhedefi markala mak olmalıdır. Bu ara tırmada i letmelere yönelik tekstil ve hazır giyimsektöründe markala ma nasıl olmalıdır ortaya koymaya çalı tım. Ara tırmanın ilkbölümünde marka, markala ma kültürü ve stratejileri ortaya konmu tur. kinci bölümdeise tekstil ve hazır giyim sektörünün Dünya'da ve Türkiye'de durumu, markala ma içinsektörde yapılması gerekenler belirtilmi tir. Üçüncü bölümde ise tekstil ve hazır giyimsektöründe markala ma ko ulları nelerdir? nasıl olmalıdır adım adım incelenmi tir.
Özet (Çeviri)
The textiles and apparels industry is the largest and one of the first established industriesin Turkey. The export oriented economic policies of mid-1980s have been the mainimpetus in its development. Besides, low labor costs, a skilled workforce, cheap rawmaterials (including home grown cotton), high flexibility of the production type helpedthe Turkish textile and clothing industry?s solid performance. The country?s geographicalposition brought further advantages in terms of freight cost and delivery times comparedwith its competitors. Its growth performance outpaced the economy?s average growth ratein the 1990s. The industry has expanded rapidly since then, and become a majorcontributor today to the country and constitutes 28% of total export value.Despite the fact that Turkey faced intensified competition in textile and clothing industryafter quota elimination in 2005 After quote elimination, countries like Chine and India havedecisive advantage over Turkey in terms of low-valued production and labor cost. The costof Turkish labor is rising years to years and making harder for Turkey to compete withthose countries. Yet, they can not match up with Turkey?s production elasticity, designvalue, geographical position. Turkey?s garment industry now seeks to create more value -added products. For this reason Textile and apparel industry must create fashions andbrands although this term will be in a long term process. Most industry experts agree thatseeking to create more value-added fashions product and brands will require closercoordination between producers, the government and educational institutions. Turkey?textile and apparel sector must change its production strategies. This new strategies can be;-- Reducing the share of subcontract production in total textile production-- Reducing the share of simple / ordinary products in total textile production,-- Maximizing the share of medium-high products in total textile production,-- Creating brands and selling garments under those brand nameIn today?s world, where the competition gets graver and graver, people are not buyingproducts anymore, they are buying brands. Branding must be essential strategy ofcompanies in textile and apparel industry. In this investigation I tried to present the wayof branding for the companies in textile and clothing industry. First part of investigationcontains brand and branding culture and strategies. Second part contains the conditionsof textile and apparel industry in Turkey and the World and what needs to be done inTurkish textile and apparel sector for branding. I tried to present branding conditionsand steps one by one for textile and clothing sector in third part.