CAD/CAM sistemlerinde kullanılan 4 farklı seramik materyalin kompozit rezin ve kendinden adeziv rezin siman ile yapıştırılması takiben termal yaşlandırma işlemi öncesi ve sonrası bağlanma dayanımları karşılaştırılması
Comparison of binding strengths before and after the thermal ageing process following the bonding of 4 different ceramic materials used in CAD/CAM systems with composite resin and self-adhesive resin cement
- Tez No: 780207
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GÜRBÜZ, PROF. DR. PELİN ÖZKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Termal siklus, konvansiyonel rezin siman, kendinden adeziv rezin siman, lityum disilikat, rezin matriks seramikler, polimer infiltre cam seramik, feldspatik porselen, bağlantı kuvveti, bağlantı direnci, Thermal cycle, conventional resin cement, self-adhesive resin cement, lithium disilicate, resin matrix ceramics, polymer infiltrated glass ceramic, feldspathic porcelain, bond strength
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tam seramik restorasyonların uzun dönem başarısında seramik yapı, yapıştırma simanı ve diş yapısı arasındaki iyi bir bağlantı başarısının büyük önemi vardır. Konvansiyonel adeziv simantasyon tekiniği, protetik restorasyonların başarısını belirleme de anahtar görevi görmesine rağmen hassasiyet ve zaman gerektiren bir yöntemdir. Bu nedenle işlem basamaklarını kolaylaştırmak için kendinden adeziv rezin simanlar geliştirilmiştir. Fakat bu simanların konvasyonel rezin bazlı simanlar ile olan uzun dönem ağız için ortam ısı değişiklerinden etkilenmesini içeren çalışmalar literatürde yeterince yer almamaktadır. Bu çalışmanın amacı, konvansiyonel rezin bazlı adeziv siman (GC-LinkFORCE) ve kendinden adeziv rezin simanın (G-CemONE) 4 değişik CAD/CAM seramik materyali(IPS-Emax, Cerec Blocs, GC-Cerasmart, VITA Enamic) üzerinde bağlantı değerlerinin incelenmesi ve ısısal değişiklikler sonrası bağlanma değerinin kabul edilebilir düzeyde olup olmadığının araştırılmasıdır. CAD/CAM bloklardan elde edilen 14x18mm boyutlarında 2 mm eninde toplam 48 kesit üzerine, 4 er adet 2.5x2.5 mm ebatlarında siman tabakası uygulaması sonrası her bir seramik materyalde n=12 olacak şekilde 192 siman örnekler elde edilmiştir. Örneklerin ilk 96 adedi termal siklus uygulanmadan diğer yarısı da 5-55 oC sıcaklıkta 10.000 termal siklus uygulandıktan sonra universal test cihazında bağlantı kuvvet ve direnç ölçümleri yapılmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde istatiksel analiz için IBM SPSS Statics 26 programı kullanılmıştır. Örneklere termal yaşlandırma yapılıp-yapılmaması sonucu ortaya çıkan makaslama kuvvetlerine karşı bağlanma direnci değerlerinin karşılaştırması için tek yönlü ANOVA testi ve gruplar arası farkın belirlenmesi için de post-hoc testi olarak Bonferroni testi uygulanmıştır. Kırılma tiplerinin istatiksel incelemesi için de iki yönlü ANOVA testi uygulanmıştır. Tezimizde elde edilen bulgulara göre kullanılan iki farklı adeziv rezin siman arasında bağlanma değerleri açısından istatistiksel olarak fark yoktur. Termal yaşlandırma uygulaması iki simanda da bağlantı kuvvet ve direnç değerlerini azaltmıştır. Materyaller kendi içerisinde incelendiğinde VITA-Enamic (39,395 N, 8,708 MPa) bağlantı kuvvet ve direncinin diğer seramik materyallere göre istatistiksel olarak daha az olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak; adeziv simanlar ile yapıştırılan restorasyonların bağlanma değerleri ağız içerisindeki ısısal değişiklikler sonucu olumsuz etkilenmektedir. Tam seramik restorasyonlarda başarılı bir bağlantı elde edebilmek için uygun materyal ve siman seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Bonding Strength and Resistance of 4 Different Ceramic Materials Used in CAD/CAM Systems Before and After Thermal Aging Following Bonding with Composite Resin and Self-Adhesive Resin Cement A good connection between the ceramic structure, luting cement and tooth structure is of great importance in the long-term success of all-ceramic restorations. Conventional adhesive cementation technique; Although it plays a key role in determining the success of prosthetic restorations, it is a method that requires precision and time. Therefore, self-adhesive resin cements have been developed to facilitate the processing steps. However, studies involving the long-term effects of these cements on changes in the oral environment and temperature and their comparison with conventional adhesive cement are not sufficiently included in the literature. The aim of this study is to examine the bonds of conventional resin-based adhesive cement (GC-LinkFORCE) and self-adhesive resin cement (G-CemONE) with 4 different CAD/CAM ceramic materials (IPS-Emax, Cerec Blocs, GC-Cerasmart, VITA Enamic). and to investigate whether the binding values are at an acceptable level after thermal changes. 192 cement samples were obtained by applying 4 cement layers of 2.5x2 mm each on a total of 48 ceramic sections with 14x18x2 mm dimensions obtained from CAD/CAM ceramic blocks. Connection strength and resistance measurements were made in a universal test device after the first 96 of the samples were subjected to 10,000 thermal cycles at 5-55 oC without applying a thermal cycle. In the evaluation of the findings; IBM SPSS Statics 26 program was used for statistical analysis. One-way-ANOVA test was used to compare the bond strength values against shear forces applied to the samples before and after thermal aging, and Bonferroni test was applied as a post-hoc test to determine the difference between the groups. For the statistical analysis of the fracture types, the two-way ANOVA test was applied. According to the findings obtained in our thesis, although there is a numerical difference in terms of bonding values between two different adhesive resin cements, it is not statistically significant. Thermal aging application decreased the joint strength and resistance values in both cements. When the ceramic materials were examined among themselves, it was observed that the bond strength and resistance of VITA-Enamic (39,395 N, 8,708 MPa) were statistically lower than the other ceramics studied. As a result; The bond strength of restorations bonded with both adhesive cements is adversely affected by thermal changes in the mouth. We believe that in order to achieve a successful bond in all-ceramic restorations, attention should be paid to the selection of appropriate materials and cements, and that with the changing technology, cements that are more resistant and less affected by heat and oral environment will be produced as much as possible.