Üniversite öğrencilerinin flört şiddeti ve toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the attitudes of university students toward dating violence and gender roles
  1. Tez No: 873935
  2. Yazar: DEMET AKÇAYIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Flört, şiddet, flört şiddeti, üniversite öğrencileri, hemşirelik, Flirt, severity, dating violence, university student, nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin flört şiddeti ve toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumlarının değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma Erzurum Teknik Üniversitesinde öğrenim gören, dâhil edilme kriterlerine uyan 180 kadın 178 erkek olmak üzere toplamda 358 öğrenci üzerinde 29.09.2022-25.06.2024 yılları arasında yürütülmüştür. Örnekleme Erzurum Teknik Üniversitesi'nde bulunan tüm fakülteler alınmıştır. Örneklemde Spor Bilimleri, Fen Bilimleri, Mimarlık-Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Edebiyat ve İktisadi İdari Bilimler fakültelerinden öğrenci sayısı açısından eşit ya da yakın seçim yapılmış ve tabakalanmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama araçları olarak Tanıtıcı Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve Flört Şiddeti Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, Statistical Package for the Social Sciences for Windows 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin normallik varsayımına uygunlukları ise“Kurtosis”ve“Skewness”kat sayıları ile hesaplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %50,3'ü kadındır, %52,8'i 21-25 yaş grubundadır, %67,6'sının mevcut bir ilişkisi yoktur, %14,2'si aile içi şiddetle karşılaşmıştır. Katılımcıların %1,4'ü mevcut ilişkisinde şiddete maruz kalmıştır, %1,4'ü mevcut ilişkisinde flört şiddeti uygulamaktadır, %5,9'u geçmişte flört şiddetine maruz kalmıştır ve %2,0'si geçmişte flörtüne şiddet uygulamıştır. Cinsiyet ve geçmişte flörtüne şiddet uygulama durumuna göre toplumsal cinsiyet rolleri tutum toplam puan ortalaması arasında fark olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin toplumsal cinsiyet rolleri tutum puan ortalaması kadınlara oranla daha yüksek bulunmuştur. Cinsiyet ve mevcut ilişki varlığına göre flört şiddeti tutum toplam puan ortalaması arasında fark olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin ve mevcut ilişkisi olanların flört şiddeti tutum toplam puan ortalaması daha yüksek bulunmuştur. Toplumsal cinsiyet rolleri tutum ile flört şiddeti tutum puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu bulgular doğrultusunda bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine yönelik eşitlikçi tutumlarının artmasıyla flört şiddetine yönelik farkındalık artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study evaluates university students' attitudes toward dating violence and gender roles. Methods: The research was conducted between 29.09.2022 and 25.06.2024 on a total of 358 students, 180 women and 178 men, studying at Erzurum Technical University, who met the inclusion criteria. The sampling was taken from all faculties at Erzurum Technical University. In the sample, equal or close selection was made and stratified in terms of the number of students from the faculties of Sports Sciences, Science, Architecture-Engineering, Health Sciences, Literature and Economics and Administrative Sciences. The research was conducted descriptively and cross-sectionally. Within the scope of the research, Introductory Information Form, Gender Roles Attitude Scale and Dating Violence Attitude Scale were used as data collection tools. The data were analyzed with the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows 22 package program. The compliance of the data with the assumption of normality was calculated with the“Kurtosis”and“Skewness”coefficient numbers. Results: 50.3% of the participants are women, 52.8% are in the 21-25 age group, 67.6% do not have an existing relationship, and 14.2% have experienced domestic violence. 1.4% of the participants have been exposed to violence in their current relationship, 1.4% have committed dating violence in their current relationship, 5.9% have been exposed to dating violence in the past, and 2.0% have committed violence against their dates in the past. It was determined that there was a difference between the total score average of gender roles attitudes according to gender and whether the person had used violence against his/her date in the past. The average gender role attitude score of men was found to be higher than that of women. It was determined that there was a difference between the dating violence attitude total score average according to gender and current relationship. The dating violence attitude total score average of men and those in existing relationships was found to be higher. It was determined that there was a statistically significant, positive and low-level relationship between gender role attitudes and dating violence attitude score. Conclusion: In line with these findings, it is observed that awareness of dating violence increases as individuals' egalitarian attitudes toward gender roles increase.