Üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumları: Sakarya Üniversitesi örneği
Dating violence attitudes in university students: Case of Sakarya Üniversity
- Tez No: 584210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN TAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Flört Şiddeti, Duygusal Şiddet, Fiziksel Şiddet, Violence, Dating Violence, Emotinal Violence, Physical Violence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Şiddet olgusu hem bireylere hem topluma çok ciddi zararlar verebilmekte ve insan hayatını tehdit etmektedir. Her yıl çok sayıda insan şiddet sebebiyle hayatını kaybetmekte, çok ciddi yaralanmalar yaşamakta, psikolojik ve fiziksel olarak hayatını olumsuz yönde değiştiren etkilere maruz kalmaktadır. Şiddet kavramı çok boyutlu ve karmaşık bir kavram olup tanımlanmasıyla ilgili bir takım güçlükler bulunmaktadır. Ayrıca şiddetin pek çok çeşidi bulunmakta ve insan hayatının neredeyse her alanında ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmanın odak noktasını şiddet çeşitlerinden biri olan flört şiddeti oluşturmaktadır. Flört şiddeti kısaca duygusal ilişkilerde partnerlerin birbirlerine uyguladıkları şiddet olup aile içi şiddetten farklı olarak genelde ergenlerde ve üniversite öğrencilerinde sıklıkla görülmektedir. Kimliğin oluşum aşamasında görülmesi sebebiyle insanların yaşamlarını ciddi anlamda etkileyebilmekte ve değiştirebilmektedir. Bu noktada bireylerin şiddete yönelik tutumları son derece önemlidir. Çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin flört şiddetine maruz kalma ve uygulama durumları ile flört şiddetine yönelik tutumlarını tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın evrenini 2017-2018 eğitim öğretim döneminde Sakarya Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örnekleme 400 öğrenci dâhil edilmiş ve anket uygulaması yapılmıştır. Sonuç olarak flört şiddeti uygulama ve flört şiddetine yönelik tutumların yaşa, cinsiyete ve anne ile babanın eğitim durumlarında göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Depending on the violence, every year many people face serious injuries, are exposed to psychological and physical effects that change their lives negatively and even die. In this matter, violence effects harms people and society which treatens people's lives There are many types of violence and it can be seen in almost every part of human lifes. Dating violence is one of these types of violence and this article focus on that situation. Shortly dating violence is described as the violence perpetrated by the dating partners in an emotional relationship. Dating violence is different than domestic violence and is seen more frequent among the teenagers and university students. Violence affects people's personality and lives as it is occured in personality development. Aim of the study is to determine the university students' situation in perpetration of and exposure to dating violence and also their attitude to this type of violence. In accordance with this purpose, population of the study consists of students who study at Sakarya University from 2017 to 2018 education period. 400 students included in the sampling and a survey was conducted. As a result, it is determined that dating violence and attitudes towards to dating violence may vary according to age, sex and parents educational background.