İlgilenimin teknolojik inovasyon uyumu üzerindeki etkisinde tüketici yenilikçiliğinin aracılık rolü
The mediating role of consumer innovativeness in the effect of involvement on technological innovation adaptation
  1. Tez No: 780433
  2. Yazar: CEREN YEŞİLTUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ERGEN IŞIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik İnovasyon Uyumu, İlgilenim, Tüketici Yenilikçiliği, Technological Innovation Adapatation, Involvement, Consumer Innovativeness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Gelişen teknolojik koşullar sayesinde, değişen tüketim olgusu bireylerin satın alma davranışlarında da bazı değişikliklere sebebiyet vermektedir. Bireylerin yani tüketicilerin temel ihtiyaçlarının yanı sıra sadece ilgi duyarak ve yenilikçiliği gözeterek tüketimde bulunduğu bir devirde olmamızdan ötürü satın alma davranışları boyut atlayarak işletmelerin teknolojik inovasyon uyumunun, tüketiciler tarafından algılanmasına ve tüketicilerin yenilikçi, teknolojik mal ve hizmetlere yönelmelerine sebebiyet vermiştir. Bu çalışmada tüketicilerin ilgilenim düzeylerinin ve yenilikçiliğe olan eğilimlerinin teknolojik inovasyon uyumu üzerindeki etkisinde tüketici yenilikçiliğinin aracılık rolünü belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Konya İli merkez ilçelerinden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 500 kişiden anket uygulaması ile veriler toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda değişkenlerin birbirini pozitif yönde etkilediği ve ilgilenimin teknolojik inovasyon uyumu üzerindeki etkisinde tüketici yenilikçiliğinin aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thanks to the developing technological conditions, the changing consumption phenomenon also causes some changes in the purchasing behavior of individuals. Due to the fact that we are in an era in which individuals, that is, consumers, consume only by being interested and considering innovation, their purchasing behavior has jumped to the top, causing the technological innovation harmony of businesses to be perceived by consumers and consumers to turn to innovative, technological goods and services. In this study, it is aimed to determine the mediating role of consumer innovativeness in the effect of consumers' interest levels and tendencies towards innovation on technological innovation compliance. In line with this purpose, data were collected from 500 people selected by convenience sampling method from the central districts of Konya Province by means of a questionnaire. As a result of the analysis, it has been determined that the variables affect each other positively and that consumer innovativeness has a mediating role in the effect of involvement on technological innovation compliance.