Gey, lezbiyen ve biseksüel bireylerin maruz kaldıkları cinsel yönelim mikroagresyonları, sosyal anksiyete ve yalnızlık ilişkisi
Relationships of sexual orientation microaggression with social anxiety and loneliness among gay, lesbian and bisexual individuals
- Tez No: 780445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: LGB, Mikroagresyon, Sosyal Anksiyete, Yalnızlık, LGB, Microaggression, Social Anxiety, Loneliness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı gey, lezbiyen ve biseksüel bireylerin maruz kaldıkları cinsel yönelim mikroagresyonları, sosyal anksiyete ve yalnızlık arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi Türkiye'de yaşayan ve cinsel yönelimini gay, lezbiyen ve biseksüel olarak tanımlayan 120 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği (LSAO), UCLA Yalnızlık Ölçeği, Cinsel Yönelim Mikroagresyon Ölçeği (SOMS) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bireylerin demografik özellikleri ile ölçek puanları arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Independent Sample T Testi ve One Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Farklılık olan gruplar arasındaki farklılığı tespit etmek içinde LSD Testi ve Dunnet C Testi kullanılmıştır. Korelasyon analizinde Pearson testi kullanılmıştır. Gay, lezbiyen ve biseksüel bireylerin maruz kaldığı cinsel yönelim mikroagresyonlarının sosyal anksiyete ve yalnızlık üzerine etkisi regresyon analizi ile incelenmiştir. Araştırmaya katılan gay lezbiyen ve biseksüel bireylerinin yüksek düzeyde sosyal anksiyete ve orta düzeyde yalnızlık bildirdiği saptanmıştır. Gay, lezbiyen ve biseksüel bireylerin %55'i son 6 ay içinde en az bir genel mikroagresyona maruz kaldığı, katılımcıların %88'i en az bir kere doğrudan veya dolaylı olarak heteroseksist dil mikroagresyonlarına maruz kaldığını bildirmiştir. Elde edilen bulgulara göre cinsel yönelim mikroagresyonları, sosyal anskiyete ve yalnızlık arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Cinsel yönelim mikroagresyonlarının, sosyal anksiyete ve yalnızlık puanlarındaki değişimleri anlamlı şekilde yordadığı saptanmıştır. Ayrıca gay, lezbiyen ve biseksüel bireylerin cinsel yönelim mikroagresyonları, sosyal anksiyete ve yalnızlık toplam puanları bazı sosyodemografik özelliklere göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Sonuç olarak mikro olarak nitelendirdiğimiz ayrımcılığın ve ötekileştirmenin incelikli, gündelik ve kalıplaşmış hali olan mikroagresyonların gay, lezbiyen ve biseksüel bireylerin psikolojik sağlığı üzerinde negatif etkileri bakımından makro etki gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation was to examine the association between sexual orientation microaggression, social anxiety and loneliness among gay, lesbian, and bisexual individuals (LGB). Research sample consisted of 120 participants who define their sexual orientation as gay, lesbian and bisexual. As data collection tools; Personal Information Form, Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAO), UCLA Loneliness Scale, Sexual Orientation Microaggression Scale (SOMS) were used. In the analysis of the data obtained, the Independent Sample T Test and One Way ANOVA tests were used to examine the relationships between the demographic characteristics of the individuals and the scale scores. LSD Test and Dunnet C Test were used to examine the difference between groups with differences. Pearson test was used in correlation analysis. The effects of sexual orientation microaggressions on social anxiety and loneliness were examined by regression analysis. It was determined that gay, lesbian and bisexual individuals participating in the study reported high levels of social anxiety and moderate loneliness. 55% of gay, lesbian and bisexual individuals reported that they were exposed to at least one general microaggression and 88% of the participants reported that they were directly or indirectly exposed to heterosexist language microaggressions at least once in the last 6 months. According to the findings, positive and significant correlations were found between sexual orientation microaggression, social anxiety and loneliness. Regression analysis shows that sexual orientation microaggressions significantly predicted the changes in social anxiety and loneliness scores. In addition, sexual orientation microaggressions, social anxiety and loneliness total scores of gay, lesbian and bisexual individuals differ significantly according to some sociodemographic characteristics. As a result, it noticed that microaggressions, which are the subtle, everyday and stereotyped forms of discrimination, which we describe as micro, have a macro effect in terms of negative effects on the psychological health of gay, lesbian and bisexual individuals.