Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde yüklenicinin temerrüdü
Contractor's default of construction agreement in return for land share
- Tez No: 780463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Yüklenicinin Temerrüdü, Sözleşmeden Dönme, Sözleşmenin Feshi, Temerrüt, Construction Agreement In Return for Land Share, Contractor's Default, Rescission of Contract, Contract Termination, Default
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmemiş olmakla birlikte Yargıtay kararlarında geçtiği şekliyle“Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi”geniş bir uygulama alanı bulmakta birlikte birçok hukuki ihtilafa da yol açmaktadır. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, bir tarafın yapı meydana getirmeyi, bir tarafın ise meydana gelen yapının bedeli olarak arsa payı mülkiyeti devretmeyi üstlendiği karma tipli bir sözleşmedir. Ülkemizin sosyo-ekonomik durumu göz önüne alındığında uygun bir çözüm yolu olarak görülen bu sözleşme; ekonomik gücü ya da teknik bilgisi inşaatı üstlenmeye yetersiz arsa/hisse sahibi ile sermaye sahibi yükleniciyi bir araya getirmektedir. Nakdi bir bedel ödemeksizin taşınmazını değerlendiren arsa sahibi karşısında, inşaat maliyetini yüklenerek ortaya çıkan inşaattan bağımsız bölüm elde eden yüklenici bu sözleşmenin taraflarıdır ve sıkı şekil şartına bağlı bu sözleşme, kendi içinde bir kar dengesi barındırmaktadır. İçtihat taraması yapıldığında sözleşme ile ilgili hukuki ihtilafların, yoğunlukla yüklenicinin temerrüdünden kaynaklandığı görülecektir. Sözleşme ile sağlanan kar dengesi; yapı malzemelerinin inşaat süresince fiyat artışına uğraması, malzemelerin sözleşme şartlarında belirtilen standartlardın altında kullanılması, inşaat işinin belirlenmiş sürede tamamlanamaması gibi nedenlerle bozulmakla birlikte hukuki uyuşmazlıklara yol açmaktadır. Çalışmamızda kullanıldığı üzere yüklenicinin temerrüdü hususu kanunumuzda özel olarak ele alınmamakla birlikte, Türk Borçlar Kanununda düzenlenmiş borçlunun temerrüdüne denk düşmektedir. İlk bölümde yüklenicinin temerrüdü, temerrüdün şartları ve kısmi temerrüt işlenmiş, ikinci bölümde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde yüklenicinin temerrüdünün hukuki sonuçları ele alınmış, üçüncü ve son bölümde ise işbu çalışmamız doktrinde var olan geriye etkili ileriye etkili fesih konusunu izaha taliptir.
Özet (Çeviri)
Therefore, there is not codified under the Turkish Code of Obligations, referred as construction agreement in return for land share at case law of the Court of Cassation, has a range of application in our law but not without legal controversy. Agreement in return for land share is a contract that mixed typed agreement which is one side promises to delivery of the construction and the other side promises to assign the ownership of the land. This is a contract seen as a suitable solution if you consider our country socioeconomics status, which as bringing together a landlord neither has the financial power nor the technical knowledge to undertake the construction a conctractor who has funding for construction. The parties to this contract are landlord who without paying any pecuniary cost getting more valuable property vis-a-vis contractor who undertakes the cost of construction right to have independent section or land share. This contract has strict formal requirements, also has balance itself. The legal disputes are predominantly result from“default of the contractor”in jurisprudence. Balance in the contract is tread a thin line between multiple occasion and expects, also can lie on one side easily via increasing prices of constructional materials while construction phase or violation of the contract by using low quality material or miss the date of maturity. Since the default of contractor is not been specifically regulated in Turkish Code of Obligations we use the terms of“default of the debtor”as its place. At the first section of our study we mention about default of constractor, terms of default and partial default. At the second section discusses the legal consequences of the contractor's default in the construction contract for land share and the legal status of third parties in case of rescission of a contract, and the legal status of the vii third parties, in the third and last part, this study is subject to the reverse effective forward effective termination that exists in the doctrine.