Geri Dön

Meslek lisesi mezunlarında bilgisayar destekli grafik tasarım (BDGT) dersinin yeterliliği

Qualification of the computer aided graphic design course for vocational high school graduates

  1. Tez No: 780519
  2. Yazar: ZÜLALİ MİNE NAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSAN KORUCU TAŞOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122

Özet

Grafik tasarım, grafik sanatlar içerisinde yer alan, görsellik ve iletişim unsurlarını içerisinde barındıran bir disiplindir. Görsellik ve iletişim kavramları, grafik tasarım eğitimi ile birleştiğinde görsel iletişime dönüştürülmüş olur. Grafik tasarım eğitimi; grafik tasarımın tarihsel gelişim sürecinde, grafik tasarım kuralları ve sanat anlayışını benimsemiş, nitelikli biresyler yetiştirme odaklı sanat eğitimi alanlarından birisidir. Bu araştırmanın genel amacını; grafik tasarım eğitimi içerisinde bulunan, günümüzde meslek liselerinde verilen bir ders olan Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım (BDGT) dersinin, mezun öğrenciler için yeterli düzeyde olup olmadığını, mezunların işe yerleşmedeki karşılaştıkları durumlar ve görüşlerine göre araştırmanın önemini oluşturmaktadır. Mezunlar, öğrendiklerini pratiğe dönüştürmede eksiklikler yaşamaktadırlar. Bu durum bu araştırma için önemlidir. Bu araştırmada; Grafik Tasarımın temel ilkelerinden, renk ve tipografi konularının Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım (BDGT) dersi içerisindeki yeri, ders müfredatı, müfredattaki konuların süresi, müfredattaki konuların yeterliliği incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan odak grup görüşmesi yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca literatür taraması yapılmıştır. Odak grup görüşmesinde örneklem; toplam 28 kişiden, (14 kişilik 2 gruptan) oluşmuştur. Bu araştırma, tesadüfi yöntemle seçilen, İstanbul İli, Bağcılar İlçesinde bulunan bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında mezun olmuş öğrenciler ile sınırlıdır. Veri toplama sürecinde grafik tasarım mezunlarının; belirttikleri gibi dersin mesleki gelişimleri için önemli olduğu, müfredatta yer almasından memnun oldukları, çok çeşitli konuların olduğu ancak zaman azlığından dolayı öğrenme ve algılamada güçlük çektikleri bulgular doğrultusunda analiz edilmiştir. Bu durum, mezunların gerek iş bulma gerekse mevcut iş yerinde bilgi birikimini kullanma aşamasında yetersizlikler ve birtakım aksaklıklar yaşamasına sebep olmaktadır. Sonuç olarak; Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım (BDGT) dersi alarak mezun olan öğrenciler yeterli düzeyde kazanım sağlamadığı, öğrencilerin donanımlı bir şekilde mezun olabilmeleri için daha fazla geliştirilebileceği ve yeterli düzeye çıkarılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

Graphic design is a discipline within the graphic arts that includes visual and communication elements. Graphic design education; In the historical development process of graphic design, it is one of the fields of art education focused on raising qualified individuals who have adopted the graphic design rules and understanding of art. The general purpose of this research; The aim of this study is to investigate whether the Computer Aided Graphic Design (BDGT course, which is a course in graphic design education and is given in vocational high schools today, is at a sufficient level for graduate students, according to the situations and opinions of graduates during their employment. Today, for many high school students studying Graphic Design, the (BDGT) course is of professional importance. After graduation, the level of color and typography knowledge faced by students causes inadequacies and some problems in terms of finding a job and using their knowledge in the current workplace. This is important for this research. In this study; Among the basic principles of Graphic Design, the place of color and typography subjects (BDGT) in the course, the course curriculum, the duration of the subjects in the curriculum, and the adequacy of the subjects in the curriculum were examined. Focus group interview method, which is one of the qualitative research methods, was used in the research. Sample; It is limited to 28 people who graduated from a Vocational and Technical Anatolian High School in Istanbul Province, Bağcılar District, in the 2019-2020 academic year. As a result; It was concluded that the students who graduated by taking the (BDGT) course could not achieve sufficient gains, and that the course hours could be increased and made more efficient so that the students could graduate well-equipped.

Benzer Tezler

  1. Bilgisayar destekli teknik resim eğitimi

    The Training of CAD

    İSMAİL DURMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HAMDİ SÖZÖZ

  2. Teknolojik gelişmeler ve istihdam: Vasıflı emek talebi

    Technological development and employment: Skilled labour demand

    ÖZGÜR SOLMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Ekonomiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HACER ANSAL

  3. The returns to vocational high school education in Turkey by disciplines

    Türkiye'de meslek yüksek okulu eğitiminin alanlara göre getirileri

    AYLAR HAYYTJANOVA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    EkonomiSabancı Üniversitesi

    Kamu Politikası Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALPAY FİLİZTEKİN

  4. Endüstri meslek lisesi mezunlarının istihdamında işletmelerin ve öğrencilerin beklentileri

    The expectations of the enterprises and students in the employement of the grad students from industrial vocational schools

    İLHAN HEZER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Eğitim ve ÖğretimYeditepe Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Bölümü

    PROF. DR. SEMRA ÜNAL

  5. Meslek liselerindeki programlama temelleri dersine yönelik öğretmen görüşleri ve öğrenci yeterliklerinin incelenmesi

    Teachers' views and student qualifications for the basic programming course in vocational high schools

    PINAR ARSLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimMersin Üniversitesi

    Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ERMAN UZUN