Pandemi hastanesinde görev yapan hemşirelerde stres ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Examination of stress and burnout levels in nurses working in pandemic hospitals
- Tez No: 780720
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEM NURLUÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, Hemşirelik, Stres, Örgütsel Stres, Tükenmişlik, Covid-19 pandemic, Nursing, Stress, Organizational Stress, Burnout
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ülkemiz ve dünya genelini etkileyen COVID-19 pandemisi sürecinde yaşanan belirsizlik, değişen politikalar ve iş yoğunluğu gibi nedenlerden dolayı başta hemşireler olmak üzere tüm sağlık çalışanları fiziksel ve psikososyal olarak etkilenmektedir. Tanımlayıcı tipte olan bu tez çalışmasında, pandemi hastalarının tedavi edildiği hastanede çalışan hemşirelerin stres ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Pandemi hastanesinde çalışan 200 hemşirenin yer aldığı bu çalışmada sosyodemografik özellikler ile mesleki ve pandemi süreci deneyimlerine ait bilgiler alınarak“Örgütsel Stres Ölçeği”ve“Tükenmişlik ÖlçeğiKısa Formu”ile değerlendirmeler yapılmıştır. Shapiro Wilk normal dağılım testine göre parametrik ve parametrik olmayan testler ile korelasyon için Pearson korelasyon testleri kullanılarak p değeri 0,05 'den düşük değerler istatistiksel anlamlı olacak şekilde analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda yüksek iş yükü stresi, orta düzeyde kontrol ve sosyal destek ilişkili stres ve mevcut durumda tükenmişlik tespit edilmiştir. Bu bağlamda kadın, evli, uzun süreli hemşirelik deneyimi olan, bölümde isteyerek çalışmayan, fazla mesai yapan ve gece gündüz vardiya şeklinde çalışan hemşirelerin stres ve tükenmişlik düzeylerinin daha yüksek sonuçlar gösterdiği anlaşılmaktadır. Buna dayanarak pandemi sürecinde özellikle tespit edilen sorunlar yaşayan hemşirelerin ruh sağlığını iyileştirmek ve pandemi hastalarına bakan ön saflardaki hemşirelerin refahını korumak için önleyici ve geliştirici müdahaleler planlanmalı ve uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
All healthcare professionals, especially nurses, are affected psychosocially due to reasons such as uncertainty, changing policies and workload during the COVID-19 pandemic, which affects our country and the world. In this descriptive research type thesis, it was aimed to determine the stress and burnout levels of nurses working in pandemic hospitals. In this study, in which 200 nurses working in pandemic hospitals took part, sociodemographic characteristics and information about their professional and pandemic processes were obtained and evaluations were made with the“Organizational Stress Scale”and“Burnout Scale-Short Form”. For correlation with parametric and non-parametric tests according to Shapiro Wilk normal distribution test, Pearson correlation tests were used and analyzes were performed with p value less than 0.05 being statistically significant. As a result of the research, high workload stress, moderate control and social support-related stress, and burnout in the current situation were determined. In this context, it is understood that nurses who are female, married, have long-term nursing experience, do not work in the department voluntarily, work overtime and work day and night shifts show higher levels of stress and burnout. Based on this, preventive and improving interventions should be planned and implemented in order to improve the mental health of nurses and protect the welfare of frontline nurses, especially during the pandemic.