Basınç gradyanlı halka akımında akım ve ısı transferi karakteristiklerinin analizi
Investigation of heat transfer and flow characteristics in annulus with pressure gradient
  1. Tez No: 78102
  2. Yazar: YAHYA ERKAN AKANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Halka Geometri, Basınç Gradyanı, Sıvı Kristal Yöntemi, Annulus, Heat Transfer Coefficient, Liquid Crystal Technique VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Farklı çaplardaki iki borunun iç içe yerleştirilmesiyle elde edilen halka geometrisindeki akışlarda, ısı transferinin iyileştirilmesi ve ısı transfer katsayısının belirlenmesi oldukça önemlidir. Basınç gradyanlı halka akımdaki ısı transfer karakteristiklerinin, sıvı kristal yöntemi kullanılarak incelendiği bu çalışma, iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, basınç gradyanlı halka akımın oluştuğu test bölgesi dizayn edilerek, akım ve geometrik parametrelere bağlı olarak deneysel veriler elde edilmiştir. İkinci aşamada ise bu veriler kullanılarak, geliştirilen bir bilgisayar programı yardımıyla, ısı transfer katsayıları hesaplanmıştır. Deneyler üç farklı giriş çap oranlarına sahip modellerde (d*=0.35, 0.46, 0.58), iç elemanın konik olarak genişleyerek çıkış çap oranının eşit olduğu negatif basınç gradyanlı halka geometrilerdeki akımlarda gerçekleştirilmiştir. Halka geometri girişindeki hidrolik yarıçap değerlerinin kullanılanıldığı Reynolds sayısının, 14000 ile 45000 değerleri arasında ölçümler yapılmıştır. Halka akımın iç ve dış yüzeylerindeki yerel ısı transfer katsayıları belirlenerek, hesaplanan ortalama değerleri, literatürdeki düzgün gövdeli halka akım sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Isı transferinin basınç gradyanlı durumda daha iyi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Improvement of the heat transfer and determination of the heat transfer coefficients in the flow through the annulus is very important. In this thesis, the heat transfer characters in the annulus which has negative pressure gradient, were investigated using the liquid crystal technique. The study is carried out in two parts. In the fist part, the surface temperatures were experimentally obtained by observing the liquid crystal colors for the flow and geometrical parameters in the test region of the annulus. In the second part, the heat transfer coefficients are calculated from the experimental data using a computer programme. Experiments are carried out in three annulus geometries for the various inlet and the same outlet diameter ratios. As the core part of annulus expends conicaly, the flow cross-section area decreases and the negative pressure gradient arises. Measurements are made in the Reynolds numbers ranging from 14000 to 45000 based on the average inlet velocity and hydraulic diameter. The variation of the local and mean heat transfer coefficients at the surfaces of both inner and outer boundaries are determined and the results are compared with the straight core annulus.