Web 2.0 araçları ile desteklenen kimya dersi etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına, kimya dersine ve bilişim teknolojilerine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of chemistry activities supported by web 2.0 tools on students' academic success, attitudes to chemistry course and information technologies
- Tez No: 781104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Asitler, Bazlar, Kimya, Padlet, Quizizz, Acids, Bases, Chemistry, Padlet, Quizizz
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Bu çalışmada 10. sınıf kimya dersi 'Asitler, Bazlar ve Tuzlar' ünitesinde web 2.0 araçları ile desteklenmiş araştırma sorgulamaya dayalı etkinliklerin öğrencilerin başarısına, kimya dersine ve bilişim teknolojilerine yönelik tutumlarına etkisini araştırma sorgulamaya dayalı etkinlik temelli yaklaşım ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: 2018 yılı kimya dersi öğretim programındaki ilgili kazanımlar göz önünde bulundurularak ve web 2.0 araçlarından Padlet ve Quizizz kullanılarak hazırlanan etkinlikler uygulanmış, çalışmada veri toplama araçları olarak“Asitler, Bazlar ve Tuzlar”ünitesi başarı testi, Şenocak tarafından Türkçeye uyarlanan“Kimya Dersi Tutum Ölçeği”ve Eskicioğlu tarafından geliştirilen“Bilgi İletişim Teknolojisine (BİT) Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın modeli öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desendir. Çalışmadaki gruplar belirlenirken 2021-2022 öğretim yılı birinci dönem sonu kimya dersi başarı ortalamalarının yakınlığı göz önünde bulundurulmuştur. Çalışma 2021-2022 öğretim yılı ikinci döneminde, Aydın ili Germencik ilçesindeki bir lisede, bir deney (n=26) ve bir kontrol (n=25) grubu olmak üzere toplam 51 öğrenci ile yürütülmüştür. Yedi haftalık çalışmada deney grubu ile web 2.0 araçlarından Padlet ve Quizizz kullanılarak dersler işlenirken, kontrol grubunda mevcut öğretim programına göre dersler işlenmiştir. Geliştirilen başarı testi için güvenirlik ve geçerlilik analizi, uygulanan başarı testi ve ölçekler için ise bağımlı ve bağımsız gruplar t-testi, Mann Whitney U testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi ve tek yönlü kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Bulgular: Web 2.0 araçları ile desteklen araştırma sorgulamaya dayalı etkinliklerin kullanıldığı deney grubu ile kimya öğretim programındaki araştırma sorgulamaya dayalı etkinliklerle derslerin işlendiği kontrol grubunun Asitler, Bazlar ve Tuzlar (ABT) başarı son-test puanlarında ön-teste göre anlamlı bir farklılık oluşmuş ancak farklı öğretim yöntemleri arasında anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Kontrol ve deney grubundaki öğrencilerin başarıları benzer oranda artmıştır. Öğrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılığa ulaşılamamıştır. Kimya tutum ölçeğinin alt boyutları incelendiğinde yalnızca kontrol grubunun okul kimyası hakkında değerlendirmeci inançlarda öntest lehine anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Bilişim teknolojisine yönelik tutumlarında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık vardır ve etki büyüklüğü yüksek düzeydedir. Bilişim teknolojilerine yönelik tutum ölçeğinin alt boyutları analiz edildiğinde; yararlılık ve olumsuz duygu alt boyutlarında hem deney hem kontrol grubu öğrencilerinin tutum puanları arasında sontest lehine anlamlı bir farklılık vardır. Ancak iki grup arasında anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Olumlu duygu ve endişe- kaygı alt boyutlarının sontest tutum puanlarında deney grubunun lehine anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Sonuç: Web 2.0 araçlarından Padlet ve Quizizz ile desteklenerek düzenlenen etkinliklerin onuncu sınıf öğrencilerinin akademik başarılarının artmasını sağladığı ancak farklı öğretim yaklaşımları arasında anlamlı bir fark oluşturmadığı, kimya dersine yönelik tutumlarında uygulama öncesine göre değişimin olmadığı, bilişim teknolojilerine yönelik tutuma deney grubu lehine önemli ölçüde olumlu yönde etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the aim is to compare the effect of inquiry-based activities supported by web 2.0 tools on students' success, attitudes towards the chemistry lesson and information technologies in the unit of“Acids, Bases and Salts”of the 10th-grade chemistry lesson with an inquiry-based activity-based approach. Material and Methods: In this study, activities prepared by taking into consideration the relevant achievements in the 2018 Chemistry Curriculum, using web 2.0 tools Padlet and Quizizz were implemented. Data collection tools used in the study were“Acids, Bases and Salts”unit success test,“Chemistry Lesson Attitude Scale”adapted by Şenocak to Turkish, and“Information and Communication Technology (ICT) Attitude Scale”developed by Eskicioğlu. The model of the study is pre-test-post-test control group semi-experimental design. In determining the groups in the study, the proximity of the first-term chemistry lesson success averages of the 2021-2022 academic year were taken into consideration. The study was conducted with a total of 51 students, consisting of an experimental group (n=26) and a control group (n=25), at a high school in Germencik district of Aydin province in the second term of the 2021-2022 academic year. In the seven-week study, lessons were covered using web 2.0 tools Padlet and Quizizz with the experimental group, while the control group covered the lessons according to the current curriculum. Reliability and validity analyses were performed for the developed success test, and for the success test and scales applied, dependent and independent groups t-test, Mann Whitney U test, Wilcoxon signed-rank test and one-way covariance analysis (ANCOVA) were used. Findings: The post-test scores of the“Acids, Bases, and Salts”(ABT) unit for the experimental group using inquiry-based activities supported by web 2.0 tools, and for the control group where lessons were covered using inquiry-based activities in the chemistry curriculum, showed a significant difference from the pre-test scores, however, there was no significant difference between the two teaching methods. The success of students in both control and experimental groups increased to a similar degree. No significant difference was found in students' attitudes towards the chemistry lesson. When examining the sub-dimensions of the chemistry attitude scale, a significant difference in evaluative beliefs about school chemistry was found only in the control group. However, when it comes to attitudes towards information technologies, there was a significant difference in favor of the experimental group and the effect size was high. When analyzing the sub-dimensions of the information technology attitude scale, a significant difference was found in both the usefulness and negative feeling sub-dimensions, as well as in both control and experimental groups' attitude scores. However, no significant difference was found between the two groups in either sub-dimensions. There was a significant difference in the sub-dimensions of positive feelings and concern-anxiety, in favor of the experimental group. Conclusion: It was found that activities, supported by the Web 2.0 tools Padlet and Quizizz, enabled tenth-grade students to increase their academic achievements, but did not make a significant difference between different teaching approaches and that there was no change in their attitudes toward chemistry lesson and that attitudes toward it technologies had a significant positive effect on the experimental group.