Dönel kavşaklarda trafik levhaları ve yol işaretlemelerinin trafik güvenliğine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of traffic signs and road markings on traffic safety in roundabouts
  1. Tez No: 781136
  2. Yazar: FURKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Traffic, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dönel kavşak, Trafik güvenliği, Trafik levhaları, Roundabout, Traffic safety, Traffic signs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
21. yüzyılda insanların ulaşım olanakları her geçen gün yeni alternatifler ve insan yaşamını kolaylaştırmaya yönelik gelişmeler dâhilinde değişse de bu gelişim ile birlikte kendi içinde birtakım sorunları beraberinde getirmektedir.Öyle ki günlük hayatta insanlar bir yerden başka bir yere seyahat ederken oluşturduğu ulaşım ağında zaman kavramı üzerinde düşünerek hareket etmekte ve trafikte zamanla yarışmanın bir sonucu olarak bazı aksaklıklar yaşanmaktadır.Ekonomik imkânların erişilebilirlik anlamında gelişmesi ve insanların konfor arayışının da bir ihtiyaç haline dönüşmesi ile araç sahiplik oranlarının yıldan yıla arttığı gerçeğini bize sunmaktadır. Her yıl giderek artan bu gelişimi karşılamak ve trafikteki diğer sorunları çözmek amacıyla belli dönemlerde yeni ulaşım planları oluşturulmaktadır.Hazırlanan yeni ulaşım planlarının hayata geçirilmesi de bu gelişim içinde belli bir zaman almakta ve daha öngörülü düşünmeye bizi mecbur kılmaktadır. Bu ulaşım planlarından biri de dünyada yeni olmayan ancak ülkemizde son yıllarda uygulamalarını gördüğümüz birkaç trafik akımının birleştiği noktalarda trafik akımını daha hareketli ve belli bir düzen ve kural çerçevesinde trafiği daha güvenli hale getirmek amacıyla planlanan dönel kavşaklardır. Ancak ülkemiz için çok da eski olmayan bu kavşak sistemi gerek yanlış uygulamalardan gerekse insanların bu yeni kavşak düzeni hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasından dolayı çözüm odaklı hazırlanmasına rağmen bazı bölgelerde trafikte yeni sorunları beraberinde getirmekte ve trafik güvenliğinde zafiyetler oluşturmaktadır. Bu çalışmada ülke ölçeğinde dönel kavşaklardaki trafik güvenliğini aksatan sebeplerin (geometrik hatalar, trafik denetimi, trafik levhalarının uygulaması, kullanıcı algısı) araştırılması, analizi ve çıktılarının doğrultusunda öneriler yer almaktadır. Performans ölçümü için anket tekniğinden yararlanılmış ve çıkan sonuçlar üzerinden dönel kavşaklardaki trafik güvenliğini aksatan sebepler katılımcılar üzerinden analiz edilmiştir. Son olarak sonuç ve öneriler kısmıyla ülke bazında değerlemesi yapılabilen şehirler için gerekli bilimsel destek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the transportation possibilities of people in the 21st century are changing day by day within the scope of new alternatives and developments to facilitate human life, this development brings with it some problems in itself. It moves and there are some disruptions in traffic as a result of racing with time. It presents us with the fact that the rate of vehicle ownership is increasing year by year as economic opportunities develop in terms of accessibility and people's search for comfort turns into a necessity. In order to meet this ever-increasing development and to solve other problems in traffic, new transportation plans are created in certain periods. The implementation of the new transportation plans also takes a certain time in this development and compels us to think more foresight. One of these transportation plans is the roundabouts, which are not new in the world, but which we have seen in recent years in our country, are planned to make the traffic flow more active and safer within the framework of a certain order and rule. However, this intersection system, which is not very old for our country, brings with it new problems in traffic and creates vulnerabilities in traffic safety in some regions, although it is prepared with a solution-oriented approach, due to both wrong practices and the lack of sufficient knowledge of people about this new intersection scheme. In this study, there are suggestions in line with the research, analysis and outputs of the reasons (geometric errors, traffic control, application of traffic signs, user perception) that hinder traffic safety at roundabouts at the country level. Survey technique was used for performance measurement and the reasons that hinder traffic safety at roundabouts were analyzed through the participants, based on the results. Finally, the necessary scientific support has been provided for the cities that can be evaluated on a country basis, with the conclusion and recommendations section.