İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY393 Numaralı Şiir Mecmuası: İnceleme-metin-MESTAP'a göre tasnif
Istanbul University Rare Books Library Poetry Collection No. TY393: Analysis-text-classification according to MESTAP
- Tez No: 781151
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir mecmuaları, MESTAP, Classical Turkish Literature, Mecmua (Collection), Poetry Collections, MESTAP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY393 Numaralı Şiir Mecmuasının transkribe edilerek incelenmesi ve MESTAP'a göre tasnifinden oluşmaktadır. Mecmūʿa kelimesi Arapça toplama anlamına gelen cem' kökünden türemiştir. Mecmualar mürettipleri, içerisinde tertip edilen şiir ve şairleri, bununla birlikte döneminin özellikleri hakkında bize bilgi verir. Mecmualar döneminin bilinmeyen şairlerini ve daha önce hiçbir kaynakta rastlanmayan, gizli kalmış şiirleri gün yüzüne çıkarması sebebiyle edebiyat tarihi açısından oldukça değerli kaynaklardır.
Özet (Çeviri)
This study consists of the transcription and analysis of Istanbul University Rare Books Library Poetry Collection No. TY393 and its classification according to MESTAP.The word 'Mecmua' is derived from the Arabic root 'cem,' which means 'collection.' Mecmuas, the compilers of the Mecmuas, poems, and poets that are arranged in them, provide us with information about the characteristics of the period in which they were compiled. Mecmuas are valuable sources in literary history because they bring to unknown light poets of their time and previously unpublished poems that have not been found in any other source.