Kolorektal cerrahide uygulanansaptırıcı(geçici) ileostominin kapatılıp,kapatılamayacağı öngörülebilir mi?
Can it be predicted whether the diverting(temporary)ileostomy applied in colorectal surgery can be closed ornot?
- Tez No: 781208
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ERTAN, DOÇ. DR. ERSİN GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Loop ileostomi, Anastomoz kaçağı, Low anterior rezeksiyon, Loop ileostomy, Anastomotic leakage, Low anterior resection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada saptırıcı (geçici) ileostomi kapatılmama riski bulunan kolorektal patolojili hastaları önceden saptayarak, ileostominin ve sonradan gerek olacak kolostomi açılma operasyonun morbiditesinden hastaları korumak Materyal ve metod: Bu çalışmaya hastanemizde rektum patolojisi nedeniyle low anterior rezeksiyon yapılıp koruyucu loop ileostomi açılan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. İleostomisi kapatılabilen ve kapatılamayan hastaların geçirilmiş cerrahi öyküsü,ek hastalıkları(diyabet,immünsupresyon vb), vücut kitle indeksi(VKİ), ASA skoru, TM lokalizasyonu(üst-orta-alt rektum), preop CEA, postop CEA, neoadjuvan öyküsü, ameliyatın laparoskopik veya açık yapılmış olması, operasyon süresi, albumin, hemoglobin, hematokrit, INR, platelet, patolojik tanısı, TNM evrelemesi kriterleri karşılaştırılarak aralarında anlamı bir fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Bu retrospektif çalışmaya 65 erkek, 39 kadın toplam 104 hasta dahil edildi. Sonuç: Bu çalışmada ostomisi kapatılan ve kapatılamayan her iki grup arasında hastaların hemoglobin değeri ve operasyon süresi ile metastatik hastalık durumunun varlığı açısından anlamlı bir fark saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the aim of this study is to protect patients from the morbidity of ileostomy and colostomy opening operation by detecting patients with colorectal pathology who are at risk of not closing the diverting (temporary) ileostomy in advance. Material and method: In this study, patients who underwent low anterior resection and underwent diverting loop ileostomy due to rectal pathology in our hospital were evaluated retrospectively. By comparing history of previous surgery, additional diseases (diabetes, immunosuppression, etc.), body mass index (BMI), ASA score, TM localization (upper-middle-lower rectum), preop CEA, postoperative CEA, neoadjuvant history, history of laparoscopic surgery in patients whose ileostomy could or could not be closed whether it was done by laparoscopic or open laparotomy, operation time, albumin, hemoglobin, hematocrit, INR, platelet, pathological diagnosis, TNM staging criteria, it was investigated whether there was a significant difference between them. Results: A total of 104 patients, 65 male and 39 female, were included in this retrospective study. Conclusion: In this study, a significant difference was found between the two groups whose ostomy was closed and could not be closed in terms of the hemoglobin values of the patients, the duration of the operation, and the presence of metastatic disease status.