Uzaktan çalışma ve öğrenilmiş güçlülük ilişkisi: Eğitim sektörü üzerine bir uygulama
Relation between remote working and learned resourcefulness: A practical study on education sector
- Tez No: 781220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ BAŞOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Çalışma, Öğrenilmiş Güçlülük, Uzaktan Eğitim, Remote Working, Learned Resourcefulness, Remote Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma uzaktan çalışma ve öğrenilmiş güçlülük kavramlarını birbirleriyle ilişkileri açısından incelemeyi ve bu bağlantıyı eğitim sektörü üzerinden değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışmanın literatür kısmında, uzaktan çalışma ve öğrenilmiş güçlülük kavramları ve bu kavramların eğitim boyutundaki yansımaları incelenmiştir. Çalışmanın araştırma kısmında Kırklareli ili sınırları içerisinde çalışan 399 öğretmene iki ölçek uygulanmıştır. Bu veri toplama araçları Uzaktan Çalışma Ölçeği ve Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeğidir. Ölçek sonuçları karşılaştırmalı ve ilişkisel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde uzaktan çalışma ve öğrenilmiş güçlülük becerileri arasında zayıf ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırmanın bulguları literatür taraması ve geçmişte yapılan araştırmaların ışığında tartışılarak sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims reviewing the interrelation between the concepts of remote working and learned resourcefulness and also analyzing this connection in terms of education sector. The technical literature of the study handles the concepts of remote working and learned resourcefulness and their reflections on educational matters. The survey conducted under this study used two scales for 399 teachers employed in the Turkey's province of Kırklareli. The data collection tools used in this study are Remote Working Scale and Learned Resourcefulness Scale. The scale results were handled with comparative and connectional analysis methods. The analysis of the results showed a weak and positive substantive relation between remote working and learned resourcefulness. Findings in the survey were analyzed in light of a literature review and the data from the past surveys, which allowed discussion and conclusion on the issue.