Pandemi döneminde yapılan uzaktan eğitim dersleriyle ilgili ilkokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin görüşlerinin farklı değişkenler açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the opinions of English teachers working in primary schools about the distance education courses in the pandemic period in terms of different variables
  1. Tez No: 781316
  2. Yazar: EDA SULTAN ALTINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAYİME ERBEN KEÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, İngilizce Öğretmenliği, ilkokul, Distance education, English Language Teaching, primary school
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma İlkokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin pandemi döneminde yapılan uzaktan eğitim dersleri ile ilgili görüşlerinin farklı değişkenler açısından incelemek amacıyla yapılmıştır. Betimsel tarama ve nedensel karşılaştırma yöntemiyle yapılan bu çalışma Aksaray ilinde ve ilkokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerini kapsamaktadır. Araştırmaya toplamda 172 İngilizce öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır. Öğretmenlerin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerini değerlendirmek amacıyla Özkul ve arkadaşları (2020) tarafından geliştirilen“Uzaktan Eğitim Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek teknik ve eğitim süreci olmak üzere iki alt boyuttan oluşmaktadır. Öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplar SPSS paket programında analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analiz edilmesiyle ortaya çıkan sonuçlara göre İlkokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin uzaktan eğitimle ilgili görüşlerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Fakat mesleki kıdem değişkenine göre, uygulanan Uzaktan Eğitim Değerlendirme Ölçeğinin ölçek puanlarında ve teknik alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Mesleki kıdemi daha fazla olan öğretmenlerin uzaktan eğitimin genel yapısı ve teknik özellikleriyle ilgili daha olumsuz bakış açısına sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the opinions of English teachers working in primary schools about distance education lessons during the pandemic period in terms of different variables. This study, which was carried out with the descriptive scanning method and causal comparison method includes English teachers working in Aksaray in primary schools. A total of 172 English teachers voluntarily participated in the study. The“Distance Education Evaluation Scale”developed by Özkul et al. (2020) was used to evaluate teachers' views on distance education. The scale consists of two sub-dimensions; technical and educational process. The answers given by the teachers were analyzed in the SPSS package program. According to the results of the analysis of the research data, it was seen that the views of English teachers working in primary schools about distance education did not differ according to the variables of gender, age and educational status. However, according to the variable of professional seniority, there was a statistically significant difference in the scale scores and technical sub-dimensions of the Distance Education Evaluation Scale applied. It has been determined that teachers with more professional seniority have a more negative perspective on the general structure and technical features of distance education.