Kurumsal yönetimin banka performansı üzerindeki etkisi: Türkiye'deki katılım bankaları üzerine bir araştırma
The effect of corporate governance on bank performance: A study on participation banks in Turkey
  1. Tez No: 781375
  2. Yazar: ŞEYMA MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAİF PARLAKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Katılım Bankacılığı, Finansal Performans, Faizsiz Bankacılık, İslami Kurumsal Yönetim, Corporate Governance, Participation Banking, Financial Performance, Interest Free Banking, Islamic Corporate Governance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı katılım bankalarının kurumsal yönetim değişkenleri ile finansal performansları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmamızda 2018-2021 yılları arasını kapsayan çeyrek dönem verileri Türkiye'de faaliyet gösteren 6 katılım bankasının yıllık faaliyet raporlarından toplanarak istatistiki veri haline getirilmiştir. Literatürdeki ulusal ve uluslararası çalışmaların değişkenleri dikkate alınarak çalışmada kullanılacak değişkenler belirlenmiştir. Bağımlı değişkenler; hisse başına kazanç (EPS), varlık getirisi oranı (ROA) ve öz sermaye getirisi (ROE), bağımsız değişkenler ise firma yaşı, yönetim kurulu büyüklüğü, danışma kurulu büyüklüğü, işletme büyüklüğü (aktif büyüklük) olarak belirlenmiştir. Çalışmada Panel Veri Analiz Yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, hisse başına kazanç ve öz sermaye karlılığı oranı ile danışma kurulu ile finansal performansı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Yönetim kurulu büyüklüğü ile negatif ve anlamsız bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the corporate governance variables of participation banks and their financial performance. In our study, the quarterly data covering the years 2018-2021 were collected from the annual reports of 6 participation banks operating in Turkey and turned into statistical data. The variables to be used in the study were determined by considering the variables of national and international studies in the literature. Dependent variables; earnings per share (EPS), return on assets ratio (ROA) and return on equity (ROE), and independent variables are determined as firm age, board size, advisory board size, business size (asset size). In this study Panel Data Analysis Method was used in the study. As a result of the analysis, a positive and significant relationship was determined between the earnings per share and return on equity ratio and the financial performance of the advisory board. A negative and with the size of the board of directory.