MRG'de suprapatellar yağ yastıkçığında ödem saptanan olgularda shear wave elastografinin rolü
The role of shear wave elastography in cases detected by suprapatellar fat pad on MRI
- Tez No: 781599
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÇELİKYAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Suprapatellar yağ yastıkçığı, Elastografi, Sıkışma Sendromu, Ön diz ağrısı, Suprapatellar fat pad, Elastography, Impingement Syndrome, Anterior knee pain
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Suprapatellar yağ yastığı ödemi (SPYÖ), ön diz ağrısının nedenlerinden biridir. Shear wave elastosonografi (SWE), kas-iskelet sistemi hastalıklarında giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu çalışmada SPYÖ'da olan doku sertlik değişikliklerinin shear wave elastografi (SWE) ile değerlendirilmesi ve klinik takipte ek avantaj sağlayan yardımcı bir görüntüleme yöntemi olarak kullanılabilirliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal-metod: Çalışmaya erişkin 35 SPYÖ olan hasta ve 31 gönüllü kontrol hastası dahil edilmiştir. Suprapatellar yağ yağtıkçığı sertlik dereceleri stiffness değeri olarak kPa cinsinden ölçülmüştür. Kontrol ve hasta grubu arasında stiffness değerleri arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Bulgular: SPYÖ olan kişilerde stiffness değeri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı olacak şekilde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda suprapatellar yağ yastıkçığı SWE stiffness değerlerinin suprapatellar yağ yastıkçığı ödemi (SPYÖ) hastalarında kontrol grubana göre daha yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu bulduk. Ultrasonun kolay uygulanabilirliği göz önüne alındığında elastografide artan hızın yada sertliğin MRG'deki ödemin göstergesi olabileceği ve bu konuda tanıda yardımcı olabilir. Bu nedenle, izole diz önü ağrısı olan, travma veya cerrahi öyküsü veya fizik muayenede menisküs/ligament patolojisi olmayan genç hastalarda USG ve elastosonografi birinci basamak görüntüleme yöntemi olarak düşünülebilir ve suprapatellar yağ yastıkçığı sıkışma sendromu tanısında yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Suprapatellar fat pad edema (SPPI) is one of the causes of anterior knee pain. Shear wave elastsonography (SWE) is increasingly used in musculoskeletal diseases. The rate of using shear wave elastography (SWE) of the cross-section of tissue samples with these traces in SPPI and its usability as an auxiliary imaging method that provides an additional advantage in clinical follow-up. Materials and Methods: Thirty-five adult patients with CPIS and 31 volunteer control patients were included in the study. Suprapatellar oil squeegee stiffness degrees were measured in kPa as stiffness value. Differences in stiffness values between the control and patient groups were examined. Results: The stiffness value was found to be statistically significantly higher in people with SPPI when compared to the control group. Conclusions: In our study, we found that suprapatellar fat pad SWE stiffness values were higher in suprapatellar fat pad edema (SPYÖ) patients than in the control group, and this difference was statistically significant. Considering the easy applicability of ultrasound, increased speed or stiffness in elastography may be an indicator of edema in MRI and may help in the diagnosis. Therefore, in young patients with isolated anterior knee pain, no history of trauma or surgery, or meniscus/ligament pathology on physical examination, USG and elastsonography can be considered as the first-line imaging modality and may help in the diagnosis of suprapatellar fat pad impingement syndrome.