Peyzaj tasarımında mevcut yapı renklerinin peyzaj renklerine etkisi
Impact of the existing building colors of on the immediate landscape design
- Tez No: 78162
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖYMEN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Renk, Renk Algısı, Mekan, Color, Color Perception, Space VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET İnsan sürekli olarak doğa ve çevre ile etkileşim içindedir. Bu etkileşimde insanın fiziksel, biyolojik ve psikolojik olarak ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması gerekmektedir. İşte bu görev, sağlıklı bir çevre oluşturma çabası içinde olması gereken, tasarımcılara düşmektedir. Tasarımda ekolojik çevre, insan faktörü, ekonomik şartlar, kültür, moda, süreç ve birlik, egemenlik, ritim, renk, doku, biçim gibi temel morfolojik ilke ve öğeleri söz konusudur. Önemli olan, tasarımcıların bu özelliklere dikkat etmesidir. Çünkü her tasarım ilke ve öğesinin kendisine özgü özellikleri vardır. Bunlar tek tek ele alınıp incelenmeli ve tasarımdaki etkileri araştırılmalıdır. Bu düşünceyle tezin ilgi alanı, tasarım öğesi olan renkte yoğunlaşmaktadır. Bu tezde rengin, mekan oluşumundaki rolü, insan algı ve bilişi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Şekil-zemin bağıntısı içindeki renk kararlarının, mimarlık ve peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi ve her iki tasarım grubunun bütüncül yaklaşımının sağlanması amaçlanmıştır. Tezin birinci bölümünde, renk ve renkle ilgili kavramlar ele alınıp, rengin insan algısı ve mekan oluşumu üzerindeki etkileri incelenmiştir. Rengin, peyzaj mekanlarında değerlendirilmesi sağlanmış ve tasarıma olan katkıları örneklerle sunulmuştur. İkinci bölümde, tezin amacına uygun deneysel yöntem geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Üçüncü bölümde, deneysel çalışmada elde edilen bulguların istatiksel değerlendirilmesi yapılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır. Dördüncü bölümde, deneysel çalışmada çıkan sonuçlar, kısa ve öz sunulmuştur. Beşinci bölümde, sonuçlar doğrultusunda, bu konuda çalışacak kişilere ve uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY People continuously interact with nature and enviroment. In this interaction, physical, biological and pshycological needs of people must be provided. The designers who strive to build a healthy environments must undertake this obligation. There are basic precedents as ecologic environment, people, economic condititions, culture, fashion, process and unity, sovereignty, rythm, color, texture and shape in design. It is essential that the designer must pay attention to this precedents. Because, each design precedent has its own specific characteristics. These must be examined carefully and their effects on design must be explored. As one such precedent color in architecture is investigated in this thesis. The role of color on space formation and the effect of it on perception and cognition is explored. It is aimed to examine the color decision in form-surface relation and to provide a basis of approach for design groups. In the emprical part of this thesis, color and the related concepts are concidered and the effect of color on perception and space formation is examined. The evaluation of the color with respect to landscape is provided. In the second part, an experimental method suitable for the aim of the thesis is developed and applied. In the third part, the evaluation of the data obtained from the experimental study is realized and the results are explained. In the fourth part, the results of the experimental study are given. In the last part, useful suggestions are made for the designers working with color.