Kauçuk türü malzemelerin malzeme sabitlerinin eş-iki eksenli çekme deneyi ile belirlenmesi
Determination of material constant for rubber like material using equi-biaxial test several
  1. Tez No: 78163
  2. Yazar: VAHAP VAHAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eş-İki Eksenli Çekme Deneyi, Şekil Değiştirme Enerji Fonksiyonu, Sonlu Elastisite, Kauçuk Türü Malzemeler için Malzeme Sabitleri VI, Equi-biaxial TensileTest, Strain Energy Density Function, Finite Elasticity, Material constant for Rubber Like Materials
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Kauçuk türü malzemelerin bünye denklemlerinin elde edilmesi için şekil değiştirme enerji fonksiyonu formunda bir çok denklem araştırmacılar tarafından elde edilmiştir. Şekil değiştirme enerji fonksiyonunu tanımlamak için ise birbirinden tamamen farklı iki yaklaşım bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Kinetik veya İstatiksel Teori olarak adlandırılır. Diğeri ise Phenomenological yaklaşım olup problemin fiziği yerine mekaniği ile ilgilenir. Yapmış olduğumuz çalışma phenomenological yaklaşım üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu ise kauçuk malzemesinin dizayn analizlerini sonlu elemanlar analiziyle yapmak istememizden ileri gelmektedir. Kauçuk türü malzemelerin davranışlarını karakterize eden malzeme sabitlerinin elde edilerek sonlu elemanlar paket programında veri olarak girilmesi amaçlanmaktadır. Çünkü sonlu elemanlar metoduyla yapılan analizin doğruluğu veri olarak girilen malzeme sabitlerine bağlı olmaktadır. Phenomenological yaklaşımda ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi şekil değiştirme enerji fonksiyonunun asal şekil değiştirme invariyantlarının fonksiyonu olduğunu, ikincisi ise uzama oranlarının fonksiyonu olduğunu kabul etmektedir. Yapılan bu çalışmada şekil değiştirme enerji fonksiyonunun şekil değiştirme invariyantlarına bağlı olduğu; Neo-Hookean, Signiorini, Mooney-Rivlin, Üç Terimli Mooney-Rivlin, îkinci Dereceden invariant, Üçüncü Dereceden Deformasyon ve Yeoh malzeme modellerine ait malzeme sabitleri laboratuvarımızda imal edilen eş-iki eksenli çekme deney düzeneği ile belirlenmiştir. Bu çalışmada karbon siyahı katkı maddesi katılmış ve vulkanize edilmiş üç farklı numune için sırasıyla A=2, A=l.4 ve A=l.8 değerine kadar deneyler yapılmıştır. Deneyler sonunda Neo- Hookean malzeme modeli hariç diğer malzeme modellerinin deneysel sonuçları üç numune içinde çalışılan aralıkta iyi bir şekilde gerçekledikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Mathematical constitutive theories of nonlinear large elastic deformation based on strain energy density functions have been developed for rubber like materials. There are two rather different approaches to define strain energy density function. On the one hand, The statistical or kinetic theory and on the other hand, the phenomenological theory treats the problem from the view point of continuum mechanics. Our own interest in elastic behavior of rubber falls within the terms of reference of the phenomenological theory. It seems from desire to use finite element analysis in the design of rubber behavior in order to provide the necessary input for finite element analysis. Because the accuracy and usefulness of solutions derived from the FEM depends on the accuracy of input material properties. There are two categories for phenomenological theory. In the first category, It is assumed that starin energy density functions is a polynomial function of the principal strain invariant. In the second category, It is assumed that the strain energy density function is a separable function of the three principal stretches. In this study we determined material constants for Neo-Hookean, Mooney-Rivlin, Three Term Mooney-Rivlin, Signiorini, Second Order Invariant, Third Order Deformation and Yeoh strain energy density function using an equi-biaxial test equipment, which has been constructed in our laboratory. In this study, using three different carbon-black filled vulcanizates rubber specimens, experimental measurements with the extension ratios of A =2, X=l.4 and A=1.8 were caried out. As a result, it is found that all the material models show good agreement with experimental results except Neo-Hookean material model, within the working range.