Veysel Çolak'ın şiirlerinde yapı ve tema
Structure and theme in Veysel Çolak's poems
- Tez No: 781727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHTİYAR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dize dergisi, poetika, Toplumcu Şiir, Veysel Çolak, Yenibütüncü Şiir, Line magazine, poetica, Socialist Poetry, Veysel Çolak, Neoholistic Poetry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Toplumcu şair ve yazarlardan biri olan Veysel Çolak, Türk edebiyatının önemli isimlerindendir. Veysel Çolak, şiirleri ve şiir sanatı ile ilgili çok sayıda eseriyle tanınır. Sosyalizmi merkeze alan ve daha çok toplumcu şiirler yazan bir şairdir. Bu çalışmada, hayatta olan ve eser vermeye devam eden Veysel Çolak'ın şiirleri incelemeye alınmıştır. Bu incelemeyi yaparken şairin hayatı, sanat hayatı ve fikirleri göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmanın amacı, Veysel Çolak'ın şiirlerini yapı bakımından incelemek ve şiirlerindeki temaları tespit edip yorumlamaktır. Bunları yaparken şairin yaşadığı dönem içerisinde Türkiye'deki sosyal ve siyasi olaylar ve kültürel değişim göz önünde bulundurulmaya çalışılmıştır. Veysel Çolak'ın mevcut şiir düşünceleri de dikkate alınarak genel kanılara ulaşılmıştır. İnsanı sosyalist bir yaklaşımla önceleyen şairin yapıtları, ideolojisinden bağımsız değildir. İdeolojiler aynı zamanda kendi içlerinde bir ütopyayı barındırır. Daha ideal bir toplum ve dünya vadederler. Bu anlamda ideolojiler, bir gelecek kurgusu gibi okunabilir. Veysel Çolak bu düşünceyle, olanın değil olması gerekenin şiirini yazmayı önemsemiştir.
Özet (Çeviri)
Veysel Çolak, one of the socialist poets and writers, is one of the important names of the Turkish literature. Veysel Çolak is known for her poems and numerous works on the art of poetry. He is a poet who puts socialism in the center and writes mostly socialist poems. In this study, the poems of Veysel Çolak, who is alive and continues to work, were examined. While making this analysis, the poet's life, art life and ideas were taken into consideration. The aim of the study is to examine Veysel Çolak's poems in terms of structure and to identify and interpret the themes in his poems. While doing this, social and political events and cultural change in Turkey during the period the poet lived in were tried to be taken into consideration. Considering Veysel Çolak's current poetry ideas, general opinions were reached. The works of the poet, who prioritizes people with a socialist approach, are not independent of his ideology. Ideologies also contain an utopia within themselves. They promise a more ideal society and world. In this sense, ideologies can be read as a fiction of the future. With this thought, Veysel Çolak has given importance to write the poetry of what should be, not what is.