Bilgeliğin prosedürel analizi ve iyi oluşla ilişkisi
Procedural analysis of wisdom and it's relation with well-being
- Tez No: 781822
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE ŞAHİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilgelik, genel bilgelik, öz-bilgelik, Berlin Bilgelik Paradigması, örtük teori, iyi oluş, pozitif psikoloji, Wisdom, general wisdom, self-related wisdom, Berlin Wisdom Paradigm, implicit theory, well-being, positive psychology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada bilgeliğin performans ölçekleri ile ölçülmesi ve bilgeliğin iyi oluş ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Mevcut araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Çalışma, 30 öğretim elemanı ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Berlin Bilgelik Paradigması Yaşam Değerlendirmesi Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu (genel bilgelik), Berlin Bilgelik Paradigması Yaşam Planlaması Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu (genel bilgelik), Bremen Bilgelik Paradigması Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu (öz-bilgelik) ve Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde, verilerin normal dağılıma uygunluğu çarpıklık, basıklık ve standart hata değerleri kullanılarak tespit edilmiştir. Verilerin betimsel değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların cinsiyetlerine göre bilgelik performanslarında farklılık olup olmadığını belirlemek için parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Katılımcıların yaş gruplarına göre bilgelik performans düzeylerinin anlamlı şakilde farklılaşıp farklılaşmadığının tespiti için parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgulara göre hem genel bilgelik puanları (yaşam planlaması ve yaşam değerlendirmesi) hem de öz bilgelik puanları ile iyi oluş arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Araştırmaya katılanların hem genel bilgelik hem de öz bilgelik performans puanlarının ortalamalarında cinsiyete ilişkin gruplarda anlamlı şekilde farklılaşmadığı görülmüştür. Yaş ve bilgelik açısından bakıldığında ise hem genel bilgelik hem de öz-bilgelik alanlarında katılımcıların bilgelik performansı ve yaş değişkeni arasında anlamlı farklılık olduğu ve her iki bilgelik türünde de en düşük performansın 22-27 yaş grubu arasında olduğu görülmüştür. Katılımcıların genel bilgelik performans puanları ile öz-bilgelik performans puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmaya ilişkin bulgular tartışılarak, alanda bu konuda çalışacak uzmanlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to measure wisdom with performance scales and to examine the relationship between wisdom and well-being. Mixed method was used in this study. 30 lecturers participated in the study. Data collection tools were Personal Information Form, Berlin Wisdom Paradigm Life Assessment Semi-Structured Interview Form (general wisdom), Berlin Wisdom Paradigm Life Planning Semi-Structured Interview Form (general wisdom), Bremen Wisdom Paradigm Semi-Structured Interview Form (self-related wisdom), and Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale. The data collected in the research were analyzed with the SPSS 22.0 program. In the analysis of quantitative data, the conformity of the data to the normal distribution was determined by using skewness, kurtosis and standard error values. Frequency, percentage, mean and standard deviation values were used in the descriptive evaluation of the data. Mann Whitney U test, one of the non-parametric tests, was used to determine whether there was a difference in wisdom performances according to gender. Kruskal Wallis test, one of the non-parametric tests, was used to determine whether there was a difference in wisdom performances according to age. According to the findings, there is no significant relationship between both general wisdom performance scores (life planning and life assessment) and self-related wisdom scores and well-being. There is no significant difference in the averages of both general wisdom and self-related wisdom performance of the participants in the gender-related groups. In terms of age and wisdom, there is a significant difference between the wisdom performance of the participants and the age variable in both general wisdom and self-related wisdom domains. The lowest performance in both types of wisdom belongs to the 22-27 age group. A significant relationship was found between the general wisdom performance scores of the participants and their self-related wisdom performance scores. The findings of the research were discussed and suggestions were made for those working in the field of psychology.