Entübe yoğun bakım hastalarında aspirasyon uygulamalarının ve invazif girişimlerin ağrıya ve hemodinamik parametrelere etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of suctioning practices and invasive procedures on pain behaviors and hemodynamic parameters in intubated intensive care patients
- Tez No: 781829
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Aspirasyon, Hemşire, İnvazif, Yoğun Bakım, Intensıve Care, Invasive, Nurse, Pain, Suction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu araştırma entübe yoğun bakım hastalarında aspirasyon uygulamaları ve invazif girişimlerin ağrı davranışları ve hemodinamik parametreler üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Tanımlayıcı-gözlemsel nitelikte bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma örneklemini mekanik ventilatöre bağlı entübe 66 hasta oluşturdu. Gözlemler Davranışsal Ağrı Ölçeği, Hemodinamik Parametreleri Değerlendirme Formu ve Richmond Ajitasyon-Sedasyon Skalası kullanılarak yapıldı. Her hasta toplam 3 farklı uygulama (1 aspirasyon, 2 farklı invazif girişim) gözlemlendi. Her bir uygulama öncesi, sırası ve uygulamadan sonra (5 ve 15. dakika) ağrı davranışları, hemodinamik değişkenler, ajitasyon-sedasyon düzeyi ve mekanik ventilatör değerleri açısından gözlemlendi. Bulgular: Yoğun bakım hastalarının ortalama yaşı 77,03 ± 12,27 yıldır ve %68,2'si COVİD-19 tanısıyla tedavi almıştır. Aspirasyon işlemi ve invazif girişimler öncesi, sırası ve sonrası hemodinamik ve mekanik ventilasyon parametrelerinde fark belirlendi (p < 0,05). İşlem sonrası 5 ve 15.dakikada hemodinamik parametrelerin normal değerlere doğru indiği bulundu (p < 0,05). Gözlemler sonucu aspirasyon işlemi ve invazif girişimler sırasında ağrı puanlarının yükseldiği belirlendi Aspirasyon işlemi ve invazif girişimlerden sonra 5 ve 15. dakikadaki ağrı puanlarının düştüğü gözlendi (p < 0,05). İnvazif girişim türüne göre ağrı puanlarında ve hemodinamik parametrelerde fark saptandı. Nazogastrik sonda takılması, subkütan ve intravenöz enjeksiyon uygulamaları sırasıyla en ağrılı girişimler olmuştur. Sonuç: Yoğun bakım hastalarında aspirasyon işlemi ve invazif girişimler hemodinamik ve mekanik ventilasyon parametrelerinde değişime ve ağrıya neden olmaktadır. Hastalar invazif girişimler sırasında ağrı göstergeleri ve hemodinamik değişimler açısından yakından izlenmelidir. Özellikle nazogastrik sonda takılması işlemi ve enjeksiyon uygulamaları kanıta dayalı öneriler doğrultusunda özenle gerçekleştirilmeli ve gereksiz invazif girişimlerden kaçınılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The present study was conducted to examine the effects of suctioning applications and invasive procedures on pain behaviors and hemodynamic parameters in intubated intensive care patients in the descriptive-observational design. Materials and Methods: The study sample consisted of 66 intubated patients who were mechanically ventilated. The data were obtained using the Behavioral Pain Scale, Hemodynamic Parameters Evaluation Survey, and Richmond Agitation-Sedation Scale. The pain behaviors, hemodynamic variables, agitation-sedation, and mechanical ventilator values of the patients were observed before, during, and after the invasive procedures (5th and 15th minutes). Each patient was observed during a total of 3 different applications (1 suctioning and 2 different invasive procedures). Results: The mean age of intensive care patients was 77.03 ± 12.27 years and 68.2% of them were treated with the diagnosis of COVID-19. There were differences in hemodynamic and mechanical ventilation parameters before, during, and after the suctioning and invasive procedures. Hemodynamic parameters decreased to normal values at the 5th and 15th minutes after the procedure (p < 0.05). The pain scores increased during suctioning and invasive procedures and decreased at 5 and 15 minutes after the suctioning and invasive procedures (p < 0.05). There were differences between pain scores and hemodynamic parameters in terms of invasive procedure. Nasogastric tube insertion and subcutaneous or intravenous injection applications were the most painful interventions, respectively. Conclusion: Suctioning and invasive procedures cause changes in the hemodynamic and mechanical ventilation parameters and pain in intensive care patients. Patients must be monitored closely for pain indicators and hemodynamic changes during invasive procedures. Nasogastric tube insertion and injection applications must be performed carefully. Invasive interventions must be performed in line with evidence-based recommendations and unnecessary invasive procedures must be avoided.