Kapalı aspirasyon uygulamasının hemodinamik değişiklikler ve ağrı üzerine etkileri
Effects of closed aspiration on hemodynamic changes and pain
  1. Tez No: 808352
  2. Yazar: FATMA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ELİF GÜNAY İSMAİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kapalı aspirasyon, Kan basıncı izlemi, Nabız, Oksijen doygunluğu seviyesi, Ağrı, Closed aspiration, Blood pressure monitoring, Oxygen saturation level, Pulse, Pain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırma, mekanik ventilatöre bağlı yoğun bakım hastalarında kapalı aspirasyon uygulamasının arteriyel kan basıncı, kalp atım hızı, solunum sayısı, oksijen satürasyon düzeyi ve ağrı üzerine etkilerini belirlemek amacıyla prospektif longitudinal tasarımda yapılmıştır. Araştırma Temmuz- Kasım 2022 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 18 yaş üstü, entübe, mekanik ventilatöre bağlı, sedasyon almayan, sistolik arteriyel kan basıncı 110-140 mmHg ve diyastolik arteriyel kan basıncı 60-90 mmHg arasında olan, kalp atım hızı 60-100/dk arasında olan, solunum sayısı 12-20/dk arasında olan, oksijen satürasyon düzeyi (SpO2)>%86 olan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olan 67 hasta oluşturmaktadır. Veriler hastanenin elektronik hasta kayıt sisteminden ve uygulanan aspirasyon işlemi öncesi ve sonrası gözlemsel olarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında“Hasta Tanıtım Formu”,“Hemodinamik Durum ve Ağrı İzlem Formu”,“Davranışsal Ağrı Ölçeği”ve“Glasgow Koma Skalası”kullanılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için Etik Kurul, kurum ve hastalardan yazılı izin alınmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum, Shapiro Wilk testi, Mann Whitney U testi, Anova testi, Kruskal Wallis testi, Friedman testi, Post Hoc ve Düzeltilmiş Bonferroni testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; hastaların %56,7'sinin erkek, yaş ortalamasının 67,64±16,16 yıl olduğu bulunmuştur. Kapalı aspirasyon sonrası 1. dakikadaki sistolik kan basıncı değeri aspirasyon öncesi ve aspirasyon sonrası 30. dakikadaki değerden yüksek iken hastaların diyastolik kan basıncı değerleri arasında fark saptanmamıştır. Kapalı aspirasyon öncesi kalp atım sayısı aspirasyon sonrası 1. ve 5. Dakikadaki kalp atım sayısından yüksektir. Aspirasyon sonrası 1.dk solunum ortalaması aspirasyondan önce ve aspirasyon sonrası 30.dk ölçüm ortalamalarından yüksektir. Aspirasyon sonrası 1.dk satürasyon ortalaması aspirasyondan önce ve aspirasyon sonrası 30.dk satürasyon ortalamalarından yüksektir. Aspirasyon sonrası 1.dk ağrı skoru ortalaması aspirasyondan önce, aspirasyon sonrası 5.dk ve aspirasyon sonrası 30.dk ölçüm ortalamalarından yüksektir. Sonuç olarak kapalı aspirasyon sistemi hemodinamik parametreler ve üzerinde değişikliklere sebep olmaktadır. İleriki çalışmaların kapalı aspirasyon ve açık aspirasyon uygulamasının birlikte değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in a prospective longitudinal design in order to determine the effects of closed aspiration on arterial blood pressure, heart rate, respiratory rate, oxygen saturation level and pain in intensive care unit patients with mechanical ventilation. The research was carried out in Ege University Hospital Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit between July and November 2022. The sample of the study was 67 patients who was intubated, not sedated, systolic arterial blood pressure 110-140 mmHg, diastolic arterial blood pressure between 60-90 mmHg, heart rate between 60-100/min, respiratory rate between 12-20/min, oxygen with saturation level (SpO2) >86% and volunteered. Data were collected from the hospital's electronic patient record system and observationally before and after the aspiration.“Patient Description Form”,“Hemodynamic Status and Pain Monitoring Form”,“Behavioral Pain Scale”and“Glasgow Coma Scale”were used to collect research data. Written permission was obtained from the Ethics Committee, the institution and the patients. Number, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum, Shapiro Wilk test, Mann Whitney U test, Anova test, Kruskal Wallis test, Friedman test, Post Hoc and Corrected Bonferroni test were used in the analysis of the data. As a result of the research; 56.7% of the patients were male and the mean age was 67.64±16.16 years. While the systolic blood pressure at 1 minute after closed aspiration is higher than before and 30 minutes after aspiration., no difference was found between the diastolic blood pressure values of the patients. The heart rate before closed aspiration is higher than the 1st and 5th minute after aspiration. The mean 1 minute respiration after aspiration is higher than 30 minutes before and after aspiration. The mean pain score at 1 minute after aspiration is higher than before, 5 minutes after aspiration, and 30 minutes after aspiration. As a result, closed aspiration system causes changes on hemodynamic parameters. It is recommended that closed aspiration and open aspiration be evaluated together in future studies.