Key factors that influence user's decision to use streaming services in Turkey
Türkiye'de kullanıcıların dijital yayın platformu kullanma kararını etkileyen temel faktörler
  1. Tez No: 781909
  2. Yazar: NADİYE CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Abonelik Temelli İş Modeli, Tüketici Davranışı, Tüketici Karar Verme Süreci, Dijital Platformlar, Subscription Based Business Model, Consumer Behaviour, Consumer Decision Making, Streaming Services
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, kullanıcıların dijital platformları kullanma alışkanlıklarının ve dijital platform kullanımını etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu alışkanlık ve faktörlerin, katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Bu kesitsel araştırma ilişkisel tarama modelinde hazırlanmıştır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle ulaşılan toplam 386 dijital platform kullanıcısı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı, literatürde daha önce yapılmış çalışmalardan yola çıkılarak araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Anket formu, kullanıcıların dijital platformları kullanma alışkanlıkları, dijital platform kullanımını etkileyen faktörler ve katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine ilişkin toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS v26 yazılımı kullanılmıştır. Araştırmada tanımlayıcı istatistiksel analizler, ki-kare testleri, t-testleri ve ANOVA analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda dijital platform kullanım alışkanlıkları ile dijital platform kullanımını etkileyen faktörler ortaya konulmuş ve bunların sosyo demografik değişkenlerle ilişkileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to examine the users' habits of using streaming services and the factors affecting the use of streaming services. It was also aimed to examine the relationship of these habits and factors with the socio-demographic characteristics of the participants. This cross-sectional research was prepared in the relational screening model. A total of 386 digital platform users reached by simple random sampling method formed the sample of the study. Survey technique was used to collect data in the research. The data collection tool used in the study is prepared by the researcher based on the previous studies in the literature. The questionnaire form consists of a total of 40 questions regarding the users' habits of using streaming services, the factors affecting the use of streaming services, and socio-demographic characteristics of the participants. SPSS v26 software was used to analyse the data of the research. In the study, descriptive statistical analyzes, chi-square tests, t-tests and ANOVA analyzes were conducted. As a result of the study, streaming service usage habits and factors affecting streaming service usage were revealed and their relations with socio- demographic variables were determined.