Kronik mekanik boyun ağrılı hastalarda konvansiyonel fizik tedavi ile birlikte servikal manipülasyonun ağrı şiddeti, yaşam kalitesi ve eklem hareket açıklığı üzerine etkilerinin incelenmesi
Comparison of cervical manipulation and hot-pack, tens, ultrasound treatment on pain intensity, quality of life, and joint movement in patients with chronic mechanical neck pain
- Tez No: 781930
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik, Boyun Ağrısı, Fizik Tedavi, Kayropraktik, Chronic, Neck Pain, Physical Therapy, Chiropractic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı kronik mekanik boyun ağrılı olgularda fizik tedavi uygulamalarına servikal manipülasyon eklenmesinin etkinliğinin incelenmesidir. Araştırmada hastalar Fizik tedavi (n=20) ve Fizik tedavi + Servikal manipülasyon (n=20) uygulanacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Araştırma kapsamında olgularda ağrı (VAS), boyun disabilite (BDI), eklem hareket açıklığı (EHA) ve yaşam kalitesi parametreleri değerlendirilmiştir. Araştırma grupları arasında yaş, cinsiyet, eğitim durumu, sağlık durumu ve egzersiz durumu gibi sosyodemografik verilerin gruplar arsında farklılık göstermediği bulunmuştur(p≥0,05). Fizik tedavi yöntemleri uygulanan grupta VAS, eklem hareket açıklığı, boyun disabilite indeksi, yaşam kalitesi, canlılık, sosyal işlevsellik, ağrı ve genel sağlık algısı alt boyut puanlarının tedavi öncesi ve sonrasında farklılık gösterdiği saptanmıştır (p≤0,05). Fizik tedavi ve kayropraktik uygulanan grupta VAS, BDI, EHA ve yaşam kalitesi alt boyut düzeylerinin tedavi öncesi ve sonrasında farklılık gösterdiği saptanmıştır(p≤0,05). Ayrıca gruplar arsında tedavi sonrasında VAS, BDI, EHA ve yaşam kalitesi alt boyut düzeylerinin farklılık gösterdiği saptanmıştır(p≤0,05). Kronik boyun ağrılı olgularda fizik tedavi + kayropraktik uygulamasının sadece fizik tedavi uygulamasına göre daha etkin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effectiveness of physical therapy applications and cervical manipulation in patients with chronic mechanical neck pain. Forty patients with chronic neck pain were included in the study. In the study, the patients were divided into two groups as Physiotherapy and Physiotherapy+Cervical manipulation. Pain (VAS), neck disability (NDI), joint range of motion (ROM) and quality of life parameters were evaluated. It was found that sociodemographic data such as age, gender, educational status, health status and exercise status did not differ between the groups (p≥0.05). It was determined that the VAS, joint range of motion, neck disability index, quality of life vitality, social functionality, pain and general health perception sub-dimension scores differed before and after the treatment in the physical therapy group (p≤0.05). It was determined that VAS, BDI, ROM and quality of life sub-dimension levels differed before and after treatment in the physical therapy and chiropractic group (p≤0.05). In addition, it was found that the levels of VAS, BDI, ROM and quality of life sub-dimensions differed between the groups after treatment (p≤0.05). It has been concluded that physical therapy + chiropractic application is more effective than only physical therapy application in cases with chronic neck pain.