Kalça kırığı operasyonu yapılan hastalarda preoperatif uygulanan perikapsüler sinir grubu bloğu ile lomber erektör spina plan bloğunun peroperatif etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the perioperative efficacy of pericapsular nerve group block and lumbar erector spina plan block applied preoperatively in patients undergoing hip fracture operation
- Tez No: 782039
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kalça kırığı, lomber erektör spina plan bloğu, opioid tüketimi, perikapsüler sinir grubu bloğu, postoperatif analjezi, pozisyonel ağrı, Hip fracture, lumbar erector spinal plane block, opioid consumption, pericapsular nerve group block, positional pain, postoperative analgesia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Kalça kırığı cerrahisi geçirecek olan yaşlı hastaların anestezi planlamasında en önemli iki konu, perioperatif ağrının yönetimi ve ideal anestezi tekniği seçimidir. Periferik sinir blokları bu hasta grubunun ağrı yönetiminde sıklıkla kullanılır. Bu amaçla kullanılan teknikler spinal anestezi öncesi pozisyon ağrısında, ek sedasyon ile intravenöz analjezi ihtiyacında, dinlenme ve hareket halindeyken oluşan ağrıda, yeniden mobilizasyona kadar geçen sürede faydalı olur. Perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğu kalça kırığı cerrahisinde etkili ve güvenle kullanılan bir alan bloğudur. Lomber erektör spina plan (L-ESP) bloğu ise son zamanlarda kalça cerrahisinde tanımlanan yeni bir tekniktir. Bu çalışmada spinal anestezi altında kalça kırığı nedeniyle proksimal femoral çivileme ve endoprotez operasyonu geçirecek yaşlı hastalarda preoperatif uygulanan PENG bloğu ile L-ESP bloğunun perioperatif etkinliklerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize, çift kör olarak planlanan çalışmaya kalça kırığı nedeniyle operasyonu planlanan ASA I-III özelliklere sahip 120 hasta dahil edildi. Randomize olarak iki gruba ayrılan hastalara spinal anestezi öncesi I. gruba PENG bloğu (Grup 1), 2. gruba L-ESP bloğu aynı doz ve aynı ilaçla uygulandı. Spinal anestezi uygulaması sırasında gelişen pozisyon ağrısı, intraoperatif hemodinamik parametreler, postoperatif 24 saat içindeki istirahat ve pasif hareketle gelişen ağrı skorları, ek analjezi ihtiyacı, ilk opioid ihtiyaç süresi, hasta, cerrah, anestezist memnuniyeti, hastanede yatış süresi ve olası komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: İki grup arasında spinal anestezi pozisyonuna bağlı ağrı skoru ve ek analjezi ihtiyacı açısından fark saptanmadı. Grup 1'de intraoperatif bazı zaman noktalarında sistolik arter basıncı ve ortalama arter basıncı Grup 2'ye göre daha düşük tespit edildi. Grup 1 de intraoperatif efedrin ihtiyacı daha fazla olarak bulundu. Her iki grup arasında postoperatif istirahat ve pasif hareketle oluşan ağrı skorları arasında fark tespit edilmedi. Her iki grubun da opioid ihtiyacı ve ilk opioid ihtiyacına kadar geçen süre benzerdi. Deliryum, enfeksiyon ve mortalite gibi komplikasyonlar ile hastanede kalış süresi açısından gruplar arasında fark bulunmadı. Hasta memnuniyeti gruplar arasında benzer iken cerrah ve anestezist memnuniyeti PENG bloğu grubunda L-ESP bloğuna göre daha azdı. Sonuç: Kalça cerrahisinde spinal anestezi pozisyonuna bağlı gelişen ağrının giderilmesinde ve cerrahi türünden bağımsız olarak postoperatif ağrı kontrolünde L-ESP ve PENG bloğunun birbirine üstünlükleri tespit edilmemesine rağmen intraoperatif hemodinami ve memnuniyet açısından L-ESP bloğu daha etkili olarak bulundu. Bununla birlikte postoperatif ağrıda cerrahi türü dikkate alındığında PENG bloğu proksimal femoral çivileme (PFN), L-ESP bloğu ise endoprotez operasyonlarında daha etkiliydi. Bu nedenlerden dolayı kalça cerrahisinde L-ESP bloğunun da PENG bloğu kadar etkili ve güvenli bir yöntem olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The two most important issues in anesthesia planning for elderly patients who will undergo hip fracture surgery are the management of perioperative pain and the selection of the ideal anesthesia technique. Peripheral nerve blocks are frequently used in the pain management of this patient group. The techniques used for this purpose are useful in positional pain before spinal anesthesia, in the need for additional sedation and intravenous analgesia, in pain at rest and during movement, and in the period until remobilization. PENG block is a field block, used effectively and safely in hip fracture surgery. L-ESP block is a new technique recently described in hip surgery. In this study, we aimed to compare the perioperative effectiveness of preoperative PENG block and L-ESP block in elderly patients who will undergo proximal femoral nailing and endoprosthesis surgery due to hip fracture under spinal anesthesia. Materials and Methods: This prospective, randomized, double-blind study included 120 patients with ASA I-III characteristics who were planned to undergo surgery due to hip fracture. In the patients randomly divided into two groups, PENG block (Group 1) was applied to the first group and L-ESP block was applied to the second group with the same dose and the same drug before spinal anesthesia. Position pain that developed during spinal anesthesia, intraoperative hemodynamic parameters, pain scores that developed during rest and passive movement within 24 hours postoperatively, need for additional analgesia, duration of first opioid requirement, patient, surgeon, anesthetist satisfaction, hospital stay and possible complications were recorded. Results: There was no difference between the two groups in terms of pain score and need for additional analgesia due to spinal anesthesia position. Systolic arterial pressure and mean arterial pressure were found to be lower in Group 1 than in Group 2 at some intraoperative time points. Intraoperative ephedrine need was found to be higher in Group 1. There was no difference in postoperative rest and passive movement pain scores between the two groups. Opioid needs and time to first opioid need were similar in both groups. There was no difference between the groups in terms of complications such as delirium, infection and mortality, and length of hospital stay. While patient satisfaction was similar between the groups, surgeon and anesthesiologist satisfaction was lower in the PENG block group than in the L-ESP block. Conclusion: Although L-ESP and PENG blocks were not superior to each other in relieving pain due to spinal anesthesia position in hip surgery and in postoperative pain control regardless of the type of surgery, L-ESP block was found to be more effective in terms of intraoperative hemodynamics and satisfaction. However, considering the type of surgery in postoperative pain, PENG block was more effective in proximal femoral nail (PFN) and L-ESP block was more effective in endoprosthesis operations. For these reasons, we think that the L-ESP block is as effective and safe as the PENG block in hip surgery.