Kalça kırığı hastalarında preoperatif uygulanan femoral sinir bloğu ve perikapsüler sinir grubu bloğunun spinal anestezi uygulama kolaylığı üzerine etkisi
Efficacy of pericapsular nerve group block and femoral nerve block for ease of positioning during spinal anaesthesia in patients undergoing surgery for hip fractures
  1. Tez No: 782614
  2. Yazar: MUHAMMED SAFA EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: spinal anestezi, kalça kırığı, sinir bloğu, analjezi, oturur pozisyon, spinal anesthesia, hip fracture, nerve block, analgesia, sitting position
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve amaç: Çalışmamızda, kalça kırığı nedeniyle spinal anestezi altında opere edilecek hastalarda, preoperatif uygulanan femoral sinir bloku (FNB) ve perikapsüler sinir grubu (PENG) blokunun spinal anestezi uygularken oluşan pozisyon ağrısı üzerine etkinliğini karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Prospektif gözlemsel olarak yapılan çalışmaya, etik kurul onayı alındıktan sonra (No: 8/2 ) yazılı ve sözlü onamları alınan 18 yaşından büyük, spinal anestezi altında elektif kalça kırığı cerrahisi planlanan 52 hasta dahil edildi. Hastalar FNB uygulanan grup (Grup FNB, n=26) ve PENG blok uygulanan grup (Grup PENG, n=26) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların blok öncesi ve blok yapıldıktan 30 dakika sonraki Vizüel Analog Skala (VAS) skorları, yardımsız oturabilme ve pasif bacak kaldırma ile ağrı duyduğu açılar kayıt altına alındı. Hastaların demografik verileri, intraoperatif hemodinamik verileri ve komplikasyonları, postoperatif analjezik ihtiyaçları, 1., 6., 12. ve 24. saatlerdeki VAS skorları, hastanede kalış süreleri ile hasta, cerrah ve spinal anestezi uygulayıcı memnuniyetleri kayıt altına alındı. Bulgular: Hastaların demografik özellikleri iki grup arasında benzerdi. İki grubun blok öncesi ve blok sonrası 30. dakikada ölçülen VAS skorları, pasif bacak kaldırma ile ağrı duyulan açıları ve yardımsız oturma sırasında ölçülen eklem açıları istatistiksel olarak benzerdi (p >0.05). Her iki grupta da blok sonrası 30. dakikada ölçülen VAS skorlarının blok öncesine göre azaldığı, pasif bacak kaldırma ve yardımsız oturma sırasında ağrının duyulduğu eklem açılarının blok öncesine göre arttığı gözlendi (p 0.05). Her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmasa da Grup FNB'de hastaların %7.7'sinde postoperatif kurtarma analjezisi gerektiği saptanırken, Grup PENG'de hiç bir hastada kurtarma analjezisine gereksinim olmadı (p=0.490). Sonuç: Çalışmamızda kalça kırığı hastalarında spinal anestezi uygulama kolaylığına etkinliği açısından, FNB ve PENG blokların birbirine üstün olmadığı görüldü. Hem FNB hem de PENG bloğun preoperatif etkili bir analjezi sağladığı tespit edildi. Sonuç olarak, kalça kırığı nedeni operasyona alınan hastalarda spinal anestezi için pozisyon verme sırasında ağrının önlenmesi ve hastaya daha rahat pozisyon verilmesi amacıyla her iki bloğun da kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: In our study, we aimed to compare the analgesic efficacy of femoral nerve block (FNB) and pericapsular nerve group (PENG) block during positioning for spinal anesthesia in patients undergoing hip fracture surgery. Materials and methods: After ethic committee approval, fifty-two patients scheduled for hip fracture surgery under spinal anesthesia were included in the prospective observational study. The patients were divided into two groups as the FNB group (Group FNB, n=26) and the PENG block group (Group PENG, n=26). Visual Analogue Scale (VAS) scores of the patients before and 30 minutes after the block, sitting angles, and angles of pain with passive leg raising as well as intraoperative hemodynamic data, postopertive analgesic consumption, postoperative VAS scores at the 1st, 6th, 12th and 24th hours, length of hospital stay, patients', surgeons' and anesthesiologists' satisfaction and complications were recorded. Results: There are no statistically significant differences in the VAS scores measured at 30 minutes before and after the block, angles of pain with passive leg raising, and sitting angles between the two groups (p >0.05). While VAS scores measured at 30 min after the blocks were statistically lower compared to VAS scores before the blocks, sitting angles and angles of pain with passive leg raising improved significantly compared to values before the blocks in both groups (p0.05). Although postoperative rescue analgesia was required in 7.7% of the patients in Group FNB and not required in any patient in Group PENG, statistically significant difference was not found (p=0.490). Conclusion: In our study, it was observed that FNB and PENG blocks were not superior to each other in terms of their effectiveness in ease of application of spinal anesthesia in hip fracture patients. It was determined that both FNB and PENG block provided effective analgesia during positioning for spinal anesthesia in patients undergoing hip fracture surgery. We believe that both blocks can be used to prevent pain during positioning for spinal anesthesia and to position the patient more comfortably in patients undergoing surgery for hip fracture.