Atan kalpte koroner baypas cerrahisinde papa verin ve verapamilin lima grefti akımı üzerine olan etkilerinin incelenmesi
The search of the effects of verapamil and papaverin on lima greft flow in beating heart in coronary bypass surgery
  1. Tez No: 782038
  2. Yazar: İBRAHİM SAMİ KARACAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖMER ULULAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass cerrahisi, Vazospazm, Vazodilatasyon, Papaverin, V erapamil, Coronary Artery Bypass Surgery, Vasospasm, Vasodilatation, Papaverin, Verapamil
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET ATAN KALPTE KORONER BAYPAS CERRAHİSİNDE PAPA VERİN VE VERAPAMİLİN LİMA GREFTİ AKIMI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Amaç: Koroner arter cerrahisinde kullanılan en önemli greft olan LİMA'nm hazırlanmasında ve sonrasında karşılaşılan en önemli sorun spazmdır. Arteriyel greft spazmını engellemek ve hem çap hem akım artışı sağlamak amacıyla çeşitli vazodilatör ajanlar lümen içi veya topikal olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada, OPCAB'da onpump baypas cerrahisine göre daha az miktarda heparinize edilen hastalarda kullandığımız iki vazodilatör ajanın L İMA akımı üzerine olan etkilerini değerlendirdik. Materyal ve Metod: Çalışan kapte KABC yapılan 40 hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaş ortalamsı 61.50 ± 11.76 yıl idi. Hastalar uygulanan vazodilatör ajana göre iki gruba ayrıldı (papaverin ve ver ap a mil grupları). Kan akım ölçümleri esnasında DM varlığı,sistolik arter basıncı ve ACT değerleri ölçülerek kaydedildi. İlk ölçümler, LİMA göğüs duvarından çıkarıldıktan hemen sonra yapıldı ve topikal ilaçlar yüksek basınçla LİMA üzerine sıkıldıktan sonra arter, ilaç emdirilmiş sıcak bir cerrahi bezle sarılmak suretiyle yapıldı. İkinci ölçümler LİMA anostomozundan hemen önce gerçekleştirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet açısından istatistiksel fark yoktu. Topikal ilaç banyosundan önceki ve sonrasındaki ölçümlerde, grup içi ve gruplar arası TA ve ACT değerleri, DM varlığı açısından farklılık tespit edilmedi. Topikal ilaç uygulamasından önce ve LİMA anostomozunun hemen öncesinde yapılan ölçümlerde gruplar arasında erkek hastalarda kadın hastalara göre (verapamil için p=0.037, papaverin için p=0.042) ve TA yüksek olan hastalarda TA değeri düşük olan hastalara göre (verapamil için ilaç uygulama öncesi p=0.001, ilaç uygulama sonrası p=0.046, papaverin için ilaç uygulama öncesi p=0.012, ilaç uygulama sonrası p=0.021) istatistiksel farklılık gözlendi. Grupların ikisinde de, topikal ilaç uygulaması sonrası L ÎMA kan akımı istatistiksel anlamlılık gösterecek kadar artmıştı. Buna karşın, kan akımım artırma oranlarına bakıldığında papaverin verapamile üstündü. (p=0.045) Sonuç: Topikal papaverinle kısa süreli muamelenin LİMA kan akımını verapamille muameleye göre anlamlı biçimde arttırdığı, ayrıca TA'yı yüksek tutmanın vasodilator ajan ne olursa olsun LİMA akımım artırdığı sonucuna vardık. Çalışan kalpte yapılacak baypaslarda LİMA grafitinin çıkarıldıktan kısa süre sonra topical ajan olarak verapamil yerine papaverin kullanmanın ve TA değerini yüksek tutmanın L İMA vazodilatasyonuna faydalı olacağım savunmaktayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SEARCH OF THE EFFECTS OF VERAPAMIL AND PAPAVERIN ON LIMA GREFT FLOW IN BEATING HEART IN CORONARY BYPASS SURGERY Purpose: the most important problem encountered during the preparation phase of LLMA as being the most important greft which is used in coronary surgery and the same problem after this phase is vazospasm. Various vazodilator drugs are used as intraluminal or topical to prevent arterial greft spasm and to increase both arterial flow and its calibar. In this study, we evaluated the effects of two vazodilator drugs on LIMA flow which are used on patients in beating heart surgery whom are less heparinized when compared to patients going on onpump bypass surgery. Material and method: 40 patients were investigated who were in beating heart coronary bypass surgery. Their average age was 61.50+ 11.76. the patients were divided in two groups according to applied vazodilator drugs (papaverin and verapamil groups). The existence of DM, TA and ACT values were recorded during blood flows measurement. Fit measurements were done immediately after LIMA was dissected form the chest wall and then the greft was wrapped with warmed surgical spunch kept in drug solution bath on which after topical drugs were injected with high pressure. The second measurements were done just before LIMA anostomoses. The findings: there was no difference statis0cally between two groups in respect of age and sex. Any differecence, in the measurements performed before and after the drug bath, was not determined in the aspect of heart rate, ACT values and DM existence in the group itself and between groups. Statistical difference was determined in male patients when compared to female ones(for verapamil p=0.037, for papaverin p=0.042) and in patients with high TA when compared to patients with low TA in the measurements done just before topical drug application and LIMA anostomeses (for verapamil, before drug application p=0.001, after drug application p=0.046, for papaverin before drug application p=0.012, after drug application p=0.021). In both groups, stafisbcally important LIMA blood flow rises were seen after topical drug injection. however papaverin was superior to verapamil when ratio of their ability of increasing blood flow was taken into account 0.045). Conclusion: we concluded that short-timed warm bathing process with papaverin increased LIMA blood flow in comparison with the same process done with verapamil; besides, we saw that to keep TA high raises LIMA dow regardless of what kind of vasodilator drugs are used.. We claim that, to use papaverin instead of verapamil as topical drug and to keep TA high peroperatively will be beneficial to LIMA vazodilation just after LIMA greft was dissected in the bypass performed in beating heart coronary surgery.