Niksar Orman İşletmesindeki karaçam, kızılçam, sarıçam ağaçlandırmalarının değerlendirilmesi
An evaluation of anatolian black pine, red pine and scoth pine plantion in niksar forest enterprise
- Tez No: 78204
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Black Pine, Red Pine, Scoth Pine, plantation, survival, edaphic and physiographic factors
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, Niksar yöresinde 1982 yılında dikilen Karaçam, Kızılcam ve Sarıçam ağaçlandırmaları değerlendirilmiştir, araştırma alanının büyüklüğü 196 ha. olup 54 deneme alanında çalışmalar sürdürülmüştür. Deneme alanlarının büyüklüğü ise 225 ve 400 m2 ve her deneme alanında 64 adet fidan bulunmaktadır, bu fidanların boylan, çaplan, deneme alanlarındaki fidanların yaşama yüzdeleri belirlenmiştir. Tamamlamalar üzerinde de ölçümler yapılmış fakat istatistiksel analizlere dahil edilmemiştir. Ayrıca deneme alanlarında bakı, eğim, yükselti ve toprak derinliği gibi fizyografik özellikler belirlenmiştir. Edafik özelliklerin saptanması amacıyla deneme alanlarında toprak profilleri açılmış, 0-20 cm. ve 20-50 cm derinliklerden toprak örnekleri alınmıştır. Toprak analizleri sonucunda toprak tekstürü, pH, organik madde ve CaCÛ3 değerleri tespit edilmiştir. Yapılan Varyans Analizi ve Korelasyon Analizi sonuçlarına göre fidan boyu ve fidan çapı üzerinde, toprak derinliği, bakı, eğim, yükselti, toprağın pH'sı, organik maddesi ve CaCC>3 gibi fizyografik ve edafik faktörlerin %95 güven düzeyinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Fidanlann yaşama yüzdesi üzerinde ise %95 güvenle toprak derinliği, bakı ve toprağın organik maddesi ve CaCÜ3 etkili bulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Karaçam, Kızılcam, Sarıçam, Ağaçlandırma, Yaşama Yüzdesi, Fizyografik ve Edafik Faktörler.
Özet (Çeviri)
In this study, Black, Red Pine and Scoth Pine plantation in Tokat-Niksar region planted in 1982 investigated. The size of study area is 196 ha and this research was done 54 sample plots. The size of each sample plot is 225 and 400 square metres and there have been 64 Black Pine, Red Pine and Scoth Pine seedlings on each sample plot. Heights diameter (duo) and survival rate of the plants on the sample plots was defined. Measurements were also done on replacement planting but these datas weren't used statistical analysis. Besidesp physiographic characteristic of the sample plots like exposure, slope, altitude, soil depth, organic matter and Lime (CaCOs) were determined. In order to define edaphic factors, soil profiles were dug in the sample plots. Soil samples were taken from 0-20 cm. depth and 20- 50 cm. depth of the soil profiles. Soil reaction (PH), soil texture, organic matter and Lime (CaCC^) were determined by soil analysis. According to Analysis of Variance and Corelation, it was found that physiographic and edaphic factors like soil depth, exposure, slope, altitude, soil reaction (PH), organic matter, Lime (CaC03) and soil texture affected the height and diamater (di.30) growht of seedlings with 95 percent confidence level. It was found that only soil depth, exposure, organic matter and Lime (CaCOs) affected the survival rate of the seedlings with 95 percent confidence level.