Saraycık-Sarıhan granitoyitleri (Bayburt) ve çevre kayaçların petrografisi, jeokimyası ve petrolojisiyle Sarıhan granitoyidinin jeokronolojik incelemesi
Petrography, geochemistry and petrology of saraycik-sarihan graniyoid (Bayburt) and surroinding rocks and geocronology of sanhan granitoid
  1. Tez No: 78203
  2. Yazar: ZAFER ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ASLANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrografi, Jeokimya, Petroloji, Granitoyid, Pulur Masifi, Hamurkesen Formasyonu, Hibritleşme, Kafemik, Metalümin, Magma zorlaması, Fraksiyonel kristallerime. VIII, Petrography, Geochemistry, Petrology, Granitoid, Pulur Massif, Hamurkesen Formation, Magma mixing, Cafemic, Metaluminous, Magma Stopping, Fractional crystallization. IX
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZET Doğu Pontid'ler Güney Zon'da bulunan çalışma alanı, Bayburt'un 40 km güneyinde yer alır. Temeli oluşturan Permo-Karbon öncesi yaşlı Pulur (Demirözü) Masifi, yeşilşist, mikaşist, para amfibolşist, orto amfıbolit, gnays, mermer, meta andezit, kuvarsit ve bunları kesen Orta Karbonifer yaşlı Saraycık Granodiyoriti'nden oluşur. Masif üstüne uyumsuz olarak gelen Liyas yaşlı Hamurkesen Formasyonu, Dikmetaş Konglomerası ile tüf, kumtaşı ve andezitten oluşan Volkano-Tortul Seri' den oluşur ve diyabaz daykları tarafından kesilmiştir. Hamurkesen Formasyonu'nu uyumlu olarak üstleyen Malm-Alt Kretase yaşlı Hozbirikyayla Formasyonu, kireçtaşı ile kumlu kireçtaşından oluşur. Hozbirikyayla Formasyonu'nu uyumlu olarak kırmızı kireçtaşı, piroklastikler, serpantinit, radyolarit, kireçtaşı olistolitleri ve breşik bazalttan oluşan Otlukbeli Melanjı üstler. Kampaniyen yaşlı Sanhan Granitoyidi bütün birimleri kesmiştir. Hamurkesen Formasyonu' na ait bazaltik andezit ve bazalt ile Otlukbeli Melanjına ait breşik bazaltlar kalko-alkalen olup jeokimyasal karakterleri okyanus ortası sırtı ve volkanik yay bazaltlarına benzerdir. Peralümin ve kalko-alkalen özellikteki Saraycık Granodiyoriti, homojen kaynaktan kısmi ergime yoluyla oluşan bir magmanın, fraksiyonel kristallenmesiyle oluşmuş ve magma zorlaması şeklinde Pulur Masifı'ne sokulmuştur. I tipindeki granitoyid eş zamanlı çarpışmalı volkanik yay ortamına karşılık gelip 1-5 kb basınçta oluşmuştur. Metalümin ve kalko-alkalen Sanhan Granitoyidi, kafemik grubu granitlerdendir. Hibrid bir kaynaktan türeyen ve fraksiyonel kristallerime ile gelişen granitoyid, magma zorlaması şeklinde yerleşmiştir. I tipinde, plaka çarpışması öncesi oluşmuş ve volkanik yay granitoyidlerine benzerdir. Yaklaşık 10 km derinlikte,5-15 kb basınç altında oluşmuştur. Sanhan Granitoyidin'nin yaşı Rb/Sr izotopik yaşlandırma metoduna göre 66.632±2 milyon yıl olarak bulunmuştur. Çalışma alanında, sokulum kayaçlanna bağlı olarak pirometazomatik cevherler oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Petrography, Geochemistry and Petrology of Saraycık-Sarıhan Graniyoid (Bayburt) and Surroinding Rocks and Geocronology of Sanhan Granitoid. The study area, which is in the South Zone of Eastern Pontides, is located at 40 km south of Bayburt. The basement is pre-Permo-Carboniferous aged Pulur (Demirözü) massif which contains greenschist, micaschist, para-amphibole schist, ortho-amphibolite, gneiss, marble, meta-andesite, quartzite and intruding Middle-Carboniferous aged Saraycik Granodiorite. Liassic aged Hamurkesen Formation overlying unconformably the massif begins with Dikmetaş Conglomerate and continues with volcano-sedimentary rocks containing tuff, sandstone and andesite, all of which are cut by diabase dykes. Malm- Lower Cretaceous aged Hozbirikyayla Formation overlies conformably Hamurkesen Formation and contains limestone and sandy limestones. Hozbirikyayla Formation is overlined by conformably Otlukbeli Melange containing red-limestone, pyroclastics, serpentinite, radiolarite, limestone olistolith and breciated basalt. Campanien aged Sanhan Granitoid cuts all these lithologies. Basalts and andesitic basalts of Hamurkesen Formation and breciated basalt of Otlukbeli Melange are calcalkaline in character and show similar geochemical compositions to MORB. Peraluminous and calcalkaline Saraycik Granodiorite developed by fractional crystallization of a parental magma derived by partial melting of a homogenous source, and emplaced into Pulur Massif by magma stopping. The granodiorite has I type, syn-collision granitoid character and formed at 1-5 kb. Metaluminous and calcalkaline Sanhan Granitoid show cafemic group composition. The granitoid developed by fractional crystallization of a hybrid source, and emplaced by magma stopping. The granitoid shows I-type, pre-plate-collision volcanic arc granitoid characteristics. It formed at a depth of 10 km and pressures of 5-15 kb. The age of the granitoid is 66.632±2 ma based on the whole-rock Rb/Sr isotopic dating method. In the study area, pyrometasomatic ore occurrences formed in association with intrusive rocks.